Geplaatst in Blog op .

BOEKPRESENTATIE

KLEIN THEATER, GROOT HART

IN DE SCHELLEBOOM OOSTERHOUT

24 NOVEMBER

Het was een stevige teleurstelling dat de presentatie van het boek Klein Theater, Groot Hart in De Schalm in Westwoud niet door kan gaan, omdat de horeca in verband met de coronamaatregelen om acht uur de tap moet sluiten. Maar op woensdag 24 november komt een herkansing, die minstens zo spectaculair zal zijn. In De Schelleboom in het Brabantse Oosterhout zal tussen 15.00 en 18.00 een feestelijke bijeenkomst worden georganiseerd met optredens van Pieter Jouke (de ‘huisartiest’ van De Schelleboom), Marjolein Meijers (de ‘huisartiest’ van De Schalm) en Freek de Jonge, die uitgeverij Rubinstein zo ver heeft gekregen om een boek uit te brengen over de kleine theaters in Nederland.

In de corona-lente en zomer van 2020 ben ik op de fiets langs 12 kleine theaters gegaan in de 12 provincies en heb daar gesproken met de gedreven theaterliefhebbers die de kleine vrijplaatsen beheren.

Ook heb ik gesproken met artiesten die zich in zo’n klein theater thuis voelen, zoals Herman Finkers en André Manuel in Hof 88 (Almelo), Stef Bos in Podium Reimerswaal (Zeeland), Pieter Derks in De Molen (Beuningen-Gelderland), Bert Visscher in ’t Marnehoes (Wehe den Hoorn-Groningen), Gé Reinders in het Limburgse Theater Landgraaf en Richard Groenendijk in Twee Hondjes (Hellevoetsluis).

Het boek opent met een stevig hoofdstuk over het artistieke en sociale belang van de kleine theaters, gevolgd door een interview met Freek de Jonge over zijn 40-jarige ervaring in kleine zaaltjes, en daarna twaalf hoofdstukken over de theaterjuweeltjes. Aan het slot van elk hoofdstuk is een lijst opgenomen met de kleine theaters in de betreffende provincie.

Door de vele ideeën van vormgever Paul Roos, waardoor de prachtige foto’s van Jaap Reedijk nóg mooier uitkomen, is het boek aanzienlijk dikker geworden dan gepland, zonder dat de prijs is verhoogd.

Koop dit boek bij de boekhandel voor € 19,99 of bestel een gesigneerd exemplaar bij de auteur. Voor Amsterdam worden geen verzendkosten gerekend en kost het boek dus € 19,99

Buiten Amsterdam zijn de verzendkosten € 2,50

Maak het bedrag over op rekening NL90INGB0002355015

t.n.v. P.M. van den Hanenberg

o.v.v. Klein Theater Groot Hart, met naam en adres.

Klein Theater, Groot Hart – Uitgeverij Rubinstein

• Auteur: Patrick van den Hanenberg

• Prijs: € 19,99

• ISBN: 9789047629177