Loreena McKennitt
Bij het beluisteren van Marrakesh Night Market van zangeres Loreena McKennitt krijg je de geuren van de Marokkaanse stad, de smaak van sinaasappelsap en muntthee, en de slangenbezweerders en de muzikanten op het befaamde Jemaa el-Fna-plein er gratis bij. Door andere liedjes word je meegevoerd naar het Noord-Spaanse Galicië of Ierland.
De beeldende manier van schrijven, waardoor je als luisteraar in je luie stoel de wereld kunt bereizen is misschien wel het meest kenmerkend van de Canadese singer-songwriter… én harpist, accordeonist en pianist. Haar website is in 14 talen te lezen, waaronder Arabisch, Chinees en Nederlands.
Na de middelbare school studeerde zij even dierengeneeskunde, maar de wereld werd haar werkelijke universiteit. Het repertoire van McKennitt kan worden omschreven als een bijna eindeloze muzikale odyssee, een mondiale Lonely Planet-reisgids op muziek.
McKennitt werd 54 jaar geleden geboren in het dorpje Morden, 120 kilometer buiten Winnipeg, de hoofdstad van de provincie Manitoba, een van de leegste (en koudste) delen van Canada. Elke zaterdag legde ze die afstand met de bus af om in Winnipeg haar pianolessen te volgen. Want muziek beheerste al snel haar leven, en de interesse voor Keltische muziek was met haar Iers/Schotse achtergrond niet zo vreemd. Naast de genen zijn muzikale ontmoetingen met Alan Stivell’s Celtic Harp Renaissance-opnamen en de groep Steelye Span van belang geweest. In veel liedjes van McKennitt voel je de mist en regen van het eindeloze, groene landschap. Na vele muzikale omzwervingen blijkt uit haar album The Wind that shakes the Barley uit 2010 dat de Keltische muziek haar toch het meest dierbaar is. Dat krijgen we in Carré te horen.
Als straatzangeres in Toronto scharrelde ze geld bij elkaar om in 1985 haar debuutalbum Elemental op te nemen, die ze als cassettebandjes op straat verkocht. Na haar doorbraak in 1989 met het album Parallel Dreams ging het razendsnel. Nu staat de verkoopteller op meer dan 14 miljoen.
Loreena McKennitt: Celtic Footprints Tour, 8 en 9 april in Koninklijk Theater Carré.