JOODSE TEGENHANGERS VAN DE DRIE TENOREN


Geplaatst in Theaterreportages/interviews op . Gepubliceerd in: De Krant van Carr‚ nr 4 september 2012

In feite betekent cantor gewoon zanger. In religieus-joodse kringen denkt men meteen aan de voorzanger in de synagoge. En als we het over De Drie Cantors hebben, wordt het speelterrein vergroot naar concertzalen over de gehele wereld. Tien jaar geleden zongen drie van de grootste cantors gezamenlijk in de zeventiende eeuwse Portugese Synagoge aan het Mr. Visserplein in Amsterdam. Het concert werd in de Verenigde Staten op de publieke zender PBS uitgezonden, en wordt vanwege het enorme succes regelmatig herhaald. De joodse tegenhanger van De Drie Tenoren was geboren. Op 23 oktober zal Carré joods getint zijn.
De joodse cantor vertaalt het woord van God naar muziek en brengt daarbij alle mythische en heldhaftige elementen uit de joodse cultuur naar voren. Daarnaast zal de moderne cantor de kans niet laten liggen om het publiek de jiddische volksmuziek voor te schotelen, die zo vol zit van humor en drama.
Het repertoire van De Drie Cantors brengt niet alleen een religieus en seculier joods publiek in vervoering, maar is natuurlijk een muzikaal cadeau voor alle liefhebbers van ‘grote stemmen.’
Nederland kende vroeger beroemde chazzans, zoals de cantor in Nederland wordt genoemd. Maar Paolo Gorin, Chaim Storosum en de allerbekendste Hans Bloemendal blijven toch wel achter bij de grootheden die in Carré optreden.
Van de drie zangers hebben Benzion Miller (Brooklyn, New York) en de in Griekenland geboren Alberto Mizrahi (Chicago) een Amerikaanse thuisbasis. Moshe Haschel, geboren in Argentinië, was er niet bij was toen het trio in Amsterdam de basis voor de faam legde, maar is een waardige opvolger van de originele cantor Naftali Herstik. Na zijn cantor-opleiding in Israël verzorgt Haschel tegenwoordig de muziek in de prestigieuze orthodoxe St. John’s Wood Synagogue in Londen.
Jules van Hessen is dirigent van het Nederlands Theaterorkest, dat indertijd de Nederlandse première van deze productie in de Portugese Synagoge heeft gespeeld. Van Hessen heeft ook de muzikale leiding in Carré, waar het ensemble bestaat uit 16 instrumentalisten en een achtkoppig mannenkoor.
Volgens Van Hessen zit de kracht van het repertoire van de cantors in de afwisseling tussen ontroerende introverte momenten, die met name in de religieuze gedeeltes te beleven zijn, met opzwepende jiddische populaire muziek. Zelfs de musical Anatevka ontbreekt niet.
‘Het is zo aantrekkelijk voor een breed publiek vanwege de kennismaking met het onbekende, dat wel direct tot de verbeelding spreekt. En anderzijds herkennen we de jiddische evergreens, die heel magisch in een andere context worden geplaatst. Verder zijn het drie vocalisten met verbluffende, aansprekende stemmen,waarbij ook van de nodige virtuoze kunststukjes te genieten valt. De heren zijn trouwens niet wars van enig showmanship.’

A Faith in Songs door De Drie Cantors,23 oktober in Koninklijk Theater Carré
http://www.youtube.com/watch?v=pJy7IETfxsU