Kasper van Kooten: Beter dan de kopie! Idol Media.
Acteur, cabaretier, zanger-liedjessschrijver Kasper van Kooten is een vriendelijke romanticus. Een verademing tussen de geforceerde hardheid en grofheid van veel van zijn collega’s. Vorig seizoen zorgde hij met Lijfspreuk voor het mooiste cabaretdebuut en nu heeft hij een heel fijn album gemaakt. In zijn teksten is Van Kooten zachtaardig, maar nooit slap, als hij bekent gewoon in Nederland op vakantie te willen, als hij een jongen beschrijft die voor zijn moeder zorgt, als hij rosé bejubelt en een lans breekt voor eeuwige liefde. De taalgevoeligheid, het vermijden van cliché’s en oog voor het detail zitten bij Van Kooten blijkbaar in de genen, getuige een observatie als: ‘Een meisje fietst met zwaar verzet, ze kruist een man met jagerspet.’
Zijn muzikaliteit is verfrissend. Was zijn vorige album nog een overvolle etalage met stijlen en muzikale kunstjes, Beter dan een kopie! heeft samenhang zonder uniformiteit. Naast enkele sprankelijke popmelodieën hebben Van Kooten en toetsenist Arjen Mooijer een paar prachtige jazzy nummers gecomponeerd.
In De ziekte van Download klaagt Van Kooten de illegale muziekcopieerders aan. Als hij het als metafoor had gezien voor hebzucht en gemakzucht in het algemeen zou het sterk zijn geweest, maar hij beperkt zijn klacht tot de muziek, en dat is een beetje naïef. Wel grappig dat er al een tweede exemplaar van de cd wordt bijgeleverd.
De Bunzingers: Eb in de kist. Venonza Records
Het Wieringer mannenkoor De Bunzingers (bun is de leefruimte voor gevangen vis aan boord van een palingkotter) is een interessante verzameling talent. Koorleider Dirk Keijzer componeert melodieuze nummers en zijn arrangementen laten alle geledingen van het koor tot hun recht komen. De mannen produceren het volle geluid dat in de pauzefinale van een goede musical kippenvel kan veroorzaken. De solisten zijn misschien niet zo sterk, maar het is plezierig dat op dit album in een paar nummers nog eens gebruik wordt gemaakt van voormalig koorlid Jeroen Zijlstra, die het als kleinkunstenaar met zijn klassieke zilten zeestem zo goed doet. Tenor en tekstdichter Henk Cornelisse grijpt natuurlijk terug op de vissersachtergrond van de koorleden, maar maakt daar geen overdreven ruig verhaal van. Daarnaast kan hij opgewekt cynisch schrijven over het milieu en het kantoorleven.