Van de diverse percussiegezelschappen, zoals Mayumana en Blue Man Group weten we inmiddels wel dat je een aardig potje muziek kunt maken met olievaten, stoffer en blik, pvc-pijpen en papieren zakken. Ook Stomp heeft in dat genre de afgelopen jaren goede zaken gedaan met langlopende shows in onder meer Londen en New York.
Datzelfde Britse gezelschap gaat nu een stapje verder met het samenstellen van een compleet symfonieorkest, inclusief blazers en strijkers. De ongebruikelijke instrumenten komen deels van de schroothoop of zijn behendig en ingenieus in elkaar geknutseld. Percussie met supermarktkarretjes, skippyballen met kralen, watercontainers, en nagels over een houten kist vormt in dit Lost and Found Orchestra de hoofdmoot. Daarnaast geeft de ‘sax-sectie’, harmonieus op elkaar afgestemde één-noot instrumenten van plastic pijpen, ballon en het sluitwerk van een deur, dit ruim dertigkoppige orkest een magische klank. De ’toetsen-afdeling’, die onder meer bestaat uit verschillend gevulde flessen met blaasbalgaandrijving, maakt dit droomcircus compleet: de Efteling ontmoet het Concertgebouworkest. En deze orkestleden zijn ook nog vurige dansers. In een prachtige bonte optocht lijkt het alsof Fellini en een begrafenisstoet in het Zuiden van de VS samenkomen. Zo feestelijk, zo aanstekelijk, daar kan geen carnaval tegenop.
De componisten hebben het niet alleen in de voor de hand liggende opzwepende Afro en Caribische ritmes gezocht, maar ook in subtiele klanken uit het Verre Oosten. Een klassiek orkest met het gebruikelijke instrumentarium zou met deze composities goede sier kunnen maken.
Tijdens de finale wordt het orkest bijgestaan door het Fontys Jazz Choir, winnaar van Korenslag. Deze Muur van Geluid is een overweldigende ervaring. Net als de afgelopen maanden in Londen verdient het Lost and Found Orchestra ook in Amsterdam volle zalen.
****
Lost and Found Orchestra, Koninklijk Theater Carré Amsterdam 1 maart. Aldaar t/m 8 maart.