2015 wordt uitgelachen (door PvdH en Joris Henquet)


Geplaatst in Theaterrecensies op .

Daniel Roos, de pianist van Sjaak Bral zit op een gevaarlijke plek, want de toetsen zijn aanslaggevoelig. Zo heeft elke oudejaarsconferencier wel een tik meegekregen van de terroristische aanslagen, maar lachen en relativeren blijkt toch nog steeds een probaat middel tegen ellende.

Er is en niet te stuiten stroom van lokale jaarsluiters, zoals: Johan Gerlach met Kluutjesvingers (Theatercafé Lexke-Budel), Coenraedt van Meerenburgh en Ko de Laat met Het jaar rond in 52 snelsonnetten (De Drvkkery-Middelburg), Rob Scheepers met Opgescheept (Parktheater-Eindhoven), Hans Tervoort met OudejaarsconferHans (Theater aan de Parade-Den Bosch), Aubrey Snell met Oudejaarschantant (Castellum-Alphen aan de Rijn), Drijfhout met De Vlielander Oudejaarsconference (Podium Vlieland), Mario Withoud en Caroline in ’t Veld met De Dichter en De Diva (Schouwburg Almere), en Frans Miggelbrink slaat de deur van 2015 dicht (Amphion-Doetinchem) (Bron: zwartekat.nl)

Mini-conference Freek de Jonge in Buitenhof: Oud & Nieuw zonder een conference van Freek de Jonge, dat kan toch bijna niet? Hoewel De Jonge deze kerstvakantie niet in de theaters staat, verzorgt hij zondag wel een mini-oudejaarsconference in Buitenhof. ‘Ik ben de eerste cabaretier in dit programma’, vertelde De Jonge afgelopen zondag in een aankondiging bij presentator Paul Witteman. ‘Ik heb hier nog geen lach gezien in de afgelopen dertig jaar.’ Volgens De Jonge is zijn conference helemaal toegespitst op het Buitenhof-publiek: ‘Ik ben vaak voor elitair uitgemaakt, dus ik voel me hier helemaal op mijn gemak.’ Buitenhof, zondag, NPO 1, 12.10 uur

Herman Finkers – Oudejaars ’15Finkers

Thema: Obama zet in de opening van de show de toon met een oprechte uitvoering van Amazing Graze. Voor Finkers geldt: Godsdienst, mits met redelijkheid en met humor aan de mensheid toegediend, kan de wereld wel degelijk mooier maken. De katholieke Finkers ziet zorgzaamheid en liefde als de belangrijkste bestanddelen van religie.

Vorm: Het decor lijkt ontworpen door een vrolijk kind, dat de verwarring van het jaar goed heeft getroffen. Alles staat schots en scheef, Finkers draagt twee verschillende schoenen en sokken en ook zijn kleermaker lijkt behoorlijk in de war te zijn geweest. Alleen de zandloper in de rugleuning van de stoel en de gigantische stapel kranten liegen niet.

Doelwitten: Halve gare politici als Sander Dekker, en moslims die ten onrechte geloven dat Allah niet zingt.

2015 in één woord: Paniek

En? Valt er nog wat te lachen?: Hoewel Finkers zijn publiek niet laat bulderen – daar is het ook het jaar niet voor geweest – krijgen we genoeg dwaze Finkeriaanse logica voor de kiezen, want hoe sla je in godsnaam het kopje van je ei bij het ontbijt, als je net weer iets over een IS-gruwel hebt gelezen. Finkers weet aan het slot meesterlijk diepgang en primitieve lust te combineren, waardoor hij zowel hoge kijkcijfers als hoge waarderingscijfers behoudt.

Te zien: 18 en 19 december in de Koninklijke Schouwburg Den Haag, 29 t/m 31 december in de Leidse Schouwburg. 31 december NPO 1 – VARA, 22.29 uur. finkers.nl

Eindcijfer: 7 ½, Finkers heeft het zichtbaar lastig met die stapel kranten. Het is zeker geen desinteresse, maar de waan van de dag/het jaar ligt hem niet.

Sjaak Bral – Vaarwel 2015Sjaak Bral

Thema: In het openingsnummer zingt de Haagse oudejaarsconferencier Bral: ‘Geen mens, geen gek, geen God die mij kan verbieden iets te zeggen. Ik lach en jij schiet, maar het woord kan niet kapot.’ Het vrije woord wordt verdedigd bij Bral, maar hij bewaart ook de beschaving, want tegen de ‘piemeljongens’ zegt hij: ‘Daar moeten hersens in.’

Vorm: Naast de pianist zien we de moestuin die Bral samen met zijn vader onderhoudt. Een toespeling op de Albert Heijn-spaaractie, maar ook het decor van een niet geheel gelukt filosofisch sprookje à la Freek de Jonge over Sjakie en de Bonestaak. Met wisselend succes probeert Bral totaalcabaret te brengen: hij speelt een Schevenings typetje en zingt liedjes, waarvan ‘Nederland is mooi’ de positieve uitschieter is.

Doelwitten: De mensen die via social media hun betrokkenheid bij het wereldleed tonen, maar in het echte leven geen poot uitsteken.

2015 in één woord: Leunstoelbetrokkenheid.

En? Valt er nog wat te lachen? Jazeker, vooral in de eerste helft schiet Bral in rap tempo oneliners de zaal in waarbij het hele nieuwsjaar passeert, van het ‘blunderende broekpak’ Trijntje op het Songfestival tot de Syrische versie van tv-programma ‘Ik vertrek’. Helaas zakt de show de tweede helft in, onder meer in een slappe conference waarin hij het hele kabinet bespiedt op het strand van Wassenaar en zo (te makkelijk) commentaar levert op de ministers.

Te zien: Tournee t/m 31 december in o.a. Rijswijk en Den Haag, met Oud & Nieuw te zien op RTV West. sjaakbral.nl

Eindcijfer: 7, sterk begin, maar Bral wil teveel, actuele grappen en Haagse humor zijn het sterkste punt

Dolf Jansen – Hardverwarmend. Oudejaars 2015sm_dec01_gz_dolf_jansen_-_hardverwarmend_-_fotograaf_margriet_jeninga_affichebeeld1

Thema: Jansen test het groepsgevoel in de zaal. Een samenleving kan pas echt bloeien als niemand wordt buitengesloten, zelfs en misschien vooral degenen die hier in nood aankloppen. Iedereen wil toch graag bij de groep horen, ook al is het soms heel comfortabel om je als buitenstaander op te stellen.

Vorm: Op het achterdoek vormen lichtjes een schuivende wereldkaart en uiteindelijk een hart. Vanachter een katheder steekt Jansen een ernstig pleidooi af voor wat hij ‘vluchtelingenuitdaging’ noemt (makkelijke applausjes). Met deze drammerige preek vervalt hij i n de rol van een ietwat gedateerde linkse partijvoorzitter. Het wringt met de opmerking die Jansen later maakt: ‘Ik wil jullie niet opdringen wie er deugt en wie niet, ik wil dat jullie zelf nadenken.’

Doelwitten:Een voorspelbare beukpartij op VVD en PVV.

2015 in één woord: Inclusiviteit

En? Valt er nog wat te lachen? Na wat verhalen uit de eigen familiekring komt Jansen op humoristische stoom als hij de overleden voetbalverslaggever HugoWalker en Dafne Schippers eert. Beste grap van de avond: ‘De zelfmoordterrorist die zichzelf opblaast verheugt zich op de 72 maagden, maar hij moet wel eerst zijn piemel terugvinden.’ Één enkele opmerking zou De Preek van Jansen overbodig hebben gemaakt: ‘Geloof je nou echt dat een succesvolle accountant uit Homs naar Ter Apel wil, omdat daar een pingpongtafel staat?’

Te zien: Tournee t/m 31 december, van 26 t/m 31 december in De Kleine Komedie Amsterdam. dolfjansen.com

Eindcijfer: 7-, aan zijn oprechtheid wordt niet getwijfeld, maar preken hoort niet meer in het theater thuis.

De Orde van de Dag & Het Zuidelijk Toneel & Nieuw Utrechts Toneel – Ouds en Nieuws 2015Ouds en Nieuws

Thema: In een geestige Powerpoint-presentatie analyseert Michiel Lieuwma (De Snijtafel) regel voor regel de oude en nieuwe nummer één in de Top 2000: we wapenen ons tegen de ellende door weg te glijden van de harde realiteit (Bohemian Rhapsody) naar een droomwereld (Imagine). In andere nummers komt terug dat haat en wraak niets oplossen.

Vorm: Een atypische, frisse oudejaarsconference van een elftal van schrijvers, acteurs en muzikanten, die vanachter een stervormig houten bouwwerk beurtelings scènes, liedjes en improvisaties over 2015 brengen. Een deel wordt ter plekke geschreven. Langzaam raakt de speelvloer bezaaid met a-viertjes. Naast veel humoristische onderdelen zijn er ook een paar sterke serieuze scènes over de aanslagen in Parijs, en het mooie Prince-achtige lied ‘Doe mij maar een vluchteling’.

Doelwitten: De logopedist van Michiel de Ruyter (Frank Lammers), de voicemailberichten uit ‘Hello’ van Adele.

2015 in één woord: Tranendalurenabonnement

En? Valt er nog wat te lachen? Heel veel. Neem de rubriek ‘Nieuws dat elk jaar weer terugkeert’, waarin onder meer ‘De oudste persoon ter wereld is overleden’ en ‘In de zomer wordt in Nederland een gek dier gesignaleerd’ langskomen. Zeer grappig is de uitvoering van Kenny B-hit ‘Parijs’ als een politieverhoor. Maar het hoogtepunt is een uitputtende speelronde waarin voor iedere dag uit 2015 een scène is geschreven: de acteurs moeten vervolgens achttien van deze scènes in achttien minuten uitvoeren.

Te zien: Tournee t/m 31 december. hzt.nl

Eindcijfer: 8+, enorme variatie, originele invalshoeken en improvisatie o