30 X Oudejaars voor Dolf Jansen


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: Theaterkrant

Dolf Jansen
Oudejaars 2019
Schouwburg Amstelveen 18-12-2019
Van 26 t/m 31 december in De Kleine Komedie Amsterdam

Niet alle recensenten zijn de afgelopen jaren even lyrisch over Dolf Jansen geweest. Het is niet zo dat ze zijn TGV-snelheid niet kunnen bijhouden, maar het is inmiddels wel duidelijk dat de VVD niet deugt, geld de wortel van al het kwaad is en dat we ons wel wat meer mogen bekommeren om de noden in de Derde Wereld. Daarom heeft Jansen het roer omgegooid. Althans zo lijkt het. Even geen mening, geen moraal en geen woede. Wat een zalige oudejaars is het geworden.
Jansen zonder mening, moraal of woede. Dat is een koe zonder melk. Een Oudejaarsvoorstelling zonder woede of mening kan natuurlijk helemaal niet. Daar komt alleen Herman Finkers mee weg. Dus pakt Jansen het in zijn dertigste oudejaars (als de jaarsluitingen samen met Lebbis worden meegerekend) heel leep aan. Hij beschrijft heel helder, grappig en zogenaamd neutraal allerlei misstanden en dwaasheden van het afgelopen jaar en duwt de mening, de woede en de moraal in de mond van het publiek. Zo komen de groei van Schiphol, de scholierenactie voor een doortastende klimaatpolitiek en de gevaarlijke opvattingen van Thierry Baudet op een slimme manier langs. Deze tactiek van via de band spelen werkt uitstekend. Alleen in het epiloog-gedicht komt de ‘oude Jansen’ naar voren, maar verder beperkt hij zich heel handig tot het uitserveren van grappen en spits inspelen op gebeurtenissen in de zaal. Zo vermoedde hij dat de (schaarse) lege plekken in Amstelveen (‘De parel van de regio’) waarschijnlijk gereserveerd waren door de familie van Ridouan Taghi. Jansen beheerst het improvisatieambacht tot in de puntjes en hij heeft altijd een hutkoffer met grappen bij zich. Toen hij door persoonlijk contact merkte dat Peter R. de Vries en Mark Rutte eigenlijk best aardige mensen zijn, besloot Jansen om zijn gemene grappen over die mannen weg te gooien. Wat maakt het uit, want Willem Alexander, Dave Roelvink, Klaas Dijkhoff, Yvonne Jaspers, Jaap Stam en nog een heel leger blijven over. Zonder Jansen in de problemen brengen kunnen we er best een paar citeren. Hem enigszins kennende gooit hij ze er gewoon uit en komen er tien verse voor in de plaats.
• Boris Johnson praat als Ivo Opstelten met één les Engels
• Ivanka Trump bewoog zich tijdens de G20 top als Gert-Jan Segers in een darkroom.
In Oekraïne heeft de komiek Volodymyr Zelensky het tot president geschopt. Dat brengt Jansen op de vraag welke cabaretier in Nederland voor het premierschap in aanmerking zou kunnen komen. Herman Finkers en Claudia de Breij bleken het in Amstelveen goed te doen. Met Jansen op die plek zou het wekelijkse televisie-interview met de minister-president in ieder geval een kijkcijferhit worden.