Op de oorspronkelijke speellijst van Made in Belgium van de Vlaamse komiek Philippe Geubels staan theaters in Naaldwijk, Veghel en Veldhoven. De programmeur van Koninklijk Theater Carré kreeg het seintje dat Geubels goed is voor volle zalen. Ook grote zalen. Dus werden er twee extra voorstellingen in Amsterdam aan de tournee toegevoegd en toen die in korte tijd bijna waren uitverkocht werd er nóg een extra avondje Carré geboekt. Nederland valt voor de droogkloot die zegt dat er bij overspel geen winnaars zijn…, maar deelnemen is belangrijker dan winnen.
De officieuze biografie van Philippe Geubels meldt dat de comedian het ongewenste kind is van een Oekraïense okselartieste en een Armeense stekelbaarzenkweker. Hij is verwekt in de container waarin zijn ouders naar het Westen zijn gesmokkeld.
De beroepen die Geubels (1981) heeft uitgeoefend voordat hij als komiek aan de slag ging, zijn heel wat minder romantisch dan wat zijn imaginaire ouders voor de kost deden: bakkersknecht, slagersbediende en vakkenvuller in een supermarkt.
Een collega-vakkenvuller geeft hem een dvd van Hans Teeuwen en Geubels heeft zijn nieuwe professie gevonden. Na een comedy-workshop valt hij in 2006 nationaal op tijdens de Lunatic Comedy Award, een wedstrijd voor beginnende komieken. Een jaar later blijkt tijdens de Comedy Cup op Canvas dat Geubels het op tv ook uitstekend doet.
Dromerige ogen, glimmende schedel, alleen bewegen als het echt niet anders kan, en vooral het stroperige, nasale stemgeluid blijkt het recept voor een razendsnel groeiende schare fans. Droge oneliners die zo uit het café naar het theater in zijn gebracht: ‘Mijn vrouw heeft op de binnenkant van haar been een schelp laten tatoeëren, en als je daar je oor op legt, ruik je de zee.’
De theatershows van Geubels (Droog en Hoe moet het nu verder?) zijn overal in België uitverkocht. Als De Wereld Draait Door met grote regelmaat fragmenten laat zien van Geubels als jurylid in de Vlaamse versie van De Slimste Mens, gaat ook Nederland voor de bijl. Made in Belgium is een compilatie van zijn twee Vlaamse shows, waarin hij vertelt over zijn saaie jeugdjaren in Dendermonde en diverse angsten, waaronder pleinvrees. Zijn vrouw, die in Boechout een poezenhotel runt, moet het regelmatig ontgelden in zijn verhalen. Vooraf geeft hij zijn Nederlandse publiek de vertaling van enkele Vlaamse woorden, zoals bompa (grootvader) en microgolf (magnetron).
Je zou denken dat hij met zijn intonatieloze gedreutel het publiek in slaap wiegt, maar de inhoud is over het algemeen sterk en absurd genoeg om iedereen bij de les te houden.
Over zijn presentatie zei Geubels: ‘Mensen maken wel eens de denkfout dat alles wat ik zeg grappig wordt door mijn stemgeluid, maar zo gemakkelijk is het spijtig genoeg niet. De grappen die ik maak worden wel ondersteund door mijn natuurlijke klank, maar over wat ik vertel is goed nagedacht. De Nederlanders hebben een uitgebreide theatercultuur en die kopen heus niet zomaar een ticketje om een avondje nasale klanken te horen.’
Made in Belgium door Philippe Geubels. 26 februari, 2 en 3 maart in Koninklijk Theater Carré, Amsterdam.