Alex Klaasen nam een aanloop voor de grote sprong


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

De moeder is apetrots op haar zoon, kampioen fistfucken Zuid Oost Friesland middenklasse tot 60 centimeter. Nu belt ze stad en land af om erachter te komen waar de provinciale kampioenschappen worden gehouden.
Het typetje waarmee Alex Klaasen zijn portrettengalerij opent is al direct van zo’n krankzinnig gehalte, dat je vreest dat hij daar niet meer overheen kan komen. Fout dus. De fantasie van Klaasen blijkt onuitputtelijk te zijn. Want met de verveelde instructrice paaldansen op een kinderfeestje en de 86-jarige die zielsgelukkig is dat iedereen in zijn omgeving, inclusief zijn vrouw, is overleden,wordt datzelfde hoge niveau gehaald. Dit zijn typetjes in de klasse van Kees van Kooten en Erik van Muiswinkel: meesterportretjes in felle kleuren, die ook nog verrassend veel subtiele schaduwvlekjes en details herbergen.
Tot nu toe zagen we Alex Klaasen louter in teamverband. Hij speelde in een aantal musicals, vormde met Martine Sandifort een wonderlijk cabaretduo, en zong prachtige pastiches in Kopspijkers. Nu voelt hij zich sterk genoeg om alleen op het podium te staan. Goddank, iemand die de tijd voor een aanloop heeft genomen en daardoor een reuzensprong kan maken. De mannen en vrouwen die hij speelt komen op het eerste gezicht sterk en inventief over, maar blijken uiteindelijk toch verdomd alleen op de wereld te staan. Dat wordt nog eens benadrukt doordat Klaasen ze allemaal in zijn ondergoed speelt, met een toilet als enig decorstuk. Ze hebben het allemaal over ‘joie de vivre’, maar er zit heel veel treurigheid achter de buitengewoon grappige uitspattingen die zij in de rubriek levensgenot plaatsen.
Klaasen is niet alleen een geweldig acteur. De puike liedjes – waaronder een Marco Borsato-achtige ode aan de persoonlijk gedraaide drol, en een klassiek man-vrouw duet door één persoon – bezorgen dit programma de laatste ster, waarmee het kwintet vol is.

*****
Eindelijk alleen door Alex Klaasen, met bijdragen van onder meer Theo Nijland en Arjan Ederveen. Leidse Schouwburg 2 februari. Tournee. www.hummelinckstuurman.nl