Annelie van Daniël Lohues wint Annie M.G. Schmidtprijs


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Het liedje Annelie van Daniël Lohues is bekroond met de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van het afgelopen seizoen. De prijs, een initiatief van de BUMA en het Amsterdams Kleinkunst Festival, bestaat uit een borstbeeld van Annie M.G. Schmidt en een bedrag van 3500 euro. Hans Dijkstal reikte de prijs gisteren in Theater Bellevue aan de Drentse zanger/tekstdichter/componist uit.
Annelie is afkomstig uit het theaterprogramma Allennig en gaat over een schoolliefde, die tot verdriet van de zanger afloopt na het behalen van het einddiploma.

Ze haalde heur diploma, wol studeren in de stad
Ze vönd ‘n kamer en ‘n studie, dus dat was ja wat!
‘k was bliede veur heur, mar dat was mar eben
An ‘t ende van de zomer, kreeg ze ‘t over heur neije leben
‘n andere wereld waor ik volgens heur nie tussen paste
‘k stön met mien gitaar om, ik lusterde nie
En de volgende dag, gung zij met Lijn 50 met, Annelie

Daniël Lohues is zanger van Skik en The Louisiana Blues Club, maar bleek ook in staat om in zijn eentje het podium te vullen met liedjes van de cd Allennig en kleine verhaaltjes over de randverschijnselen van het leven. Door zijn nuchtere taalgebruik, Drentse idioom en milde humor blijven de tranen binnen, ook al schuwt Lohues de gevoelige thema’s niet. Zijn muziek sluit aan bij de Amerikaanse blues en country

Het is de veertiende keer dat de prijs is uitgreikt. Eerdere winnaars waren Alex Roeka, Maarten van Roozendaal en Jeroen van Merwijk.