Belabberde voorstelling


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Conny Stuart was een grand’ dame met de allure van de Franse Rivièra in de jaren zestig. Haar stem kon een dijkdoorbraak veroorzaken, maar ook als een zwoel briesje klinken. Toen zij zelf de tijd rijp achtte, is zij geruisloos in de anonimiteit verdwenen.
Anne van Rijn is een broodmagere, (zonder opzet) slecht geklede cabaretière die met een schelle, matige stem Conny Stuart speelt. Dan wordt het wel heel erg moeilijk voor Van Rijn (de helft van het cabaretduo Dames Voor Na Vieren) om geloofwaardig over te komen. Het gaat definitief mis als het verhaaltje dat om deze biografische voorstelling is gewikkeld ook nog eens van belabberde kwaliteit is.
De hoofdrolspeelster is een freelance theatermaker die op dood spoor is geraakt en weinig structuur in haar leven heeft. Zij hangt de hele dag rond in de Bijenkorf en kruipt ’s avonds in een van de bedden van het warenhuis. Als zij de biografie van cabaretière/musicalster Conny Stuart leest, en onder de indruk raakt van het perfectionisme van Stuart en de manier waarop zij altijd haar eigen weg is gegaan, komt er ook weer wat lijn in haar eigen bestaan. Stuart als lichtend voorbeeld en het geweten van een jonge generatie vakgenote.
De aardigheid van dit scriptidee staat in geen verhouding tot de uitwerking, die chaotisch, nerveus en oppervlakkig is. Door de voorgelezen stukjes biografie lijkt het soms of we in Groep 8 zitten. Het acteerwerk is tamelijk onbeholpen.
Slechts een paar keer is het echt in de roos. Heel to the point en geestig is de manier waarop haar twee echtgenoten (waaronder Joop – Swiebertje – Doderer) worden afgeserveerd, omdat Wim Sonneveld, haar theaterbeschermheer, vrijwel al haar aandacht opeist. En het ontroerende en goed geplaatste lied Zonder jou, dat wordt gezongen na het vertonen van de begrafenisbeelden van Wim Sonneveld, lijkt zowel uit haar hart als haar tenen te komen.
Maar verder reutelt de avond maar een beetje door naar het obligate slotlied Zeur niet. Anne van Rijn doet Conny Stuart geen recht.

**
Conny Who?, spel, zang en tekst: Anne van Rijn, regie: Wil van der Meer, Theater Bellevue Amsterdam15 september. Tournee tot eind januari. bunkerzaken.nl