Chinese sprookjesshow


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Groot Chinees Staatscircus viert 200 jaar Hans Christiaan Andersen, Koninklijk Theater Carré Amsterdam 6 juli. Aldaar tot 5 september.
Oost is Oost en West is West, en de twee komen bij het Groot Chinees Staatscircus toch bij elkaar. Dat lijkt de boodschap van de sprookjesshow die deze zomer in Amsterdam te zien is.
Een gigantische taart wordt de piste binnengeschoven, tegen het achterdoek worden de pagina’s van het sprookjesboek van de Deense verteller Hans Christiaan Andersen omgeslagen, en op de gracieuze gewaden van de danseressen wordt Andersen verpakt in Chinese symboliek. Geen knallend vuurwerk in de opening, zoals we wellicht van Chinezen zouden verwachten, maar de opmaat van een stijlvol feest. De snerpende Chineze muziek, waar de gemiddelde westerse toeschouwer na een tijdje behoorlijk zenuwachtig van wordt, blijft achterwege. Men heeft gekozen voor een soepel mix van Broadway-klanken, Vangelis-achtige bombast en een vleugje klassiek.
Producent Henk van der Meyden, die zich de afgelopen decennia heeft bewezen als een oprecht liefhebber van het circus uit het Verre Oosten, is dit keer verder gegaan dan de beste acts uit China of Noord Korea bij elkaar halen. Die landen hebben een enorm reservoir aan acrobaten, jongleurs en slangenmeisjes, van een niveau waar westerse artiesten vaak alleen van kunnen dromen. De vormgeving blijft echter vaak steken in enigszins droevig makende glitter en kostuums waar elk vermoeden van vrouwelijkheid angstvallig wordt vermeden. Die barrière is nu met succes genomen.

Geboorte van de eendjes…lelijke eendje..
Synchroon de lucht in
Dioorgecomponeerde muziek
Zwanen nemen het lelijke eendje op…lelijke eendje neemt de rol van de treurige clown, en dat is heel wat beter dan de Belgische reus
Het luchtballet en andere onderdelen soms wat steriel, wat al te ingetogen en lieflijk. Te weinig venijn…nutteloze versierdanseresjes..
Kandelaars op meisje met zwavelstokje..
Zeemeermin in the bubble
Door gestapelde hoepels vliegen.., springen, zweven..
Prachtige kledij van de drie kleermaker, hoed van meetlint, scharen, spelden, wol..
Hoeden gooien, diabolo’s
Klimmen in palen, waar een aap groen van jaloezie naar zou kijken
Satie..
16 vrouwen op de fiets