Cleese en Manuel aan de eettafel


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Manuel (‘I know noooothing, I’m from Barcelona’) wordt met enige regelmaat afgerosd door zijn baas Basil, omdat de allochtone hulp in het hotel/restaurant slecht Engels spreekt en daardoor vaak de mist in gaat. De snobistische, onbeschofte Basil krijgt weer op zijn kop van zijn vrouw Sybil, die met haar cirkelzaagstem het laatste restje echtelijke liefde verpulvert.
Dat was in het kort de verhouding in de succesvolle televisieserie Fawlty Towers van John (Monty Python) Cleese en zijn toenmalige echtgenote Connie Booth, die het kamermeisje Polly speelde, de enige die haar hoofd er constant bij had. De serie werd eind jaren zeventig in Nederland door de KRO voor het eerst uitgezonden om daarna eindeloos herhaald te worden. In 2000 werd het programma verkozen als het beste Britse televisieprogramma van de 20ste eeuw.
Fawlty Towers staat in het collectieve televisiegeheugen gegrift, en dat is de basis van Faulty Towers, the dining experience door Interactive Theatre Australia. Het kleine gezelschap (Polly doet niet mee) reist al vele jaren de wereld rond (en zal dat nog zeker tot 2012 blijven doen) met een slapstickachtige show die tijdens het diner wordt opgevoerd. Manuel stapelt fout op fout en brengt de gasten in verlegenheid. Als hij de noten moet serveren, worden ze natuurlijk als een tennisbal naar de gasten geslagen, etc. Basil geeft hem een pak rammel en Sybil probeert met haar plastic glimlach en scherpe tong te redden wat er te redden valt.<br />De meeste gasten zullen fragmenten uit de serie herkennen, zoals de brandoefening en natuurlijk Basils anti-Duitse uitbarsting met de Hitler-paradepas, een prachtige variant op de Monty Python Silly Walk.<br />De drie spelers, die ook fysiek herkenbaar zijn uit de serie, zitten uistekend in hun rol, zij dollen wat met de gasten, en er is niets mis met de kwaliteit van het eten. Het is een gouden idee, enigszins gemakzuchtig uitgewerkt. Een genoeglijke en voedzame avond, maar meer ook niet.<br /><br />***<br />Faulty Towers..the dining experience door Interactive Theatre Australia, Stadsschouwburg Utrecht 7 januari. Aldaar t/m 17 januari, tournee tot eind april.