David Vos vecht voor het Openluchttheater in het Vondelpark


Geplaatst in Theaterreportages/interviews op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

’s Ochtends vroeg staat David Vos te vegen bij het Openluchttheater in het Amsterdamse Vondelpark. De ruim drieduizend bezoekers die de vorige dag bij soulzanger Alain Clark zijn geweest, hebben de vuilniscontainers blijkbaar niet gezien. David Vos – in een vroeger leven technicus bij Youp van ’t Hek en inmiddels een gewaardeerde chansonnier – is al tien jaar programmeur/organisator van het Openluchttheater, een van de absolute zomerse trekpleisters in Amsterdam. Het seizoen werd begin juni door Candy Dulfer geopend en zal morgen worden besloten door het hip-hop duo Pete Philly & Perquisite. Misschien is het echt de allerlaatste voorstelling, want de Amsterdamse Kunstraad wil de subsidie voor dit gratis theaterfestival terugbrengen van twee naar een ton. De organisatoren hebben reeds aangegeven dat het dan afgelopen is met het zomerfeest dat in 1974 is begonnen. In oktober beslist de Gemeenteraad over het advies.
In het aangrenzende Blauwe Theehuis haalt Vos het advies erbij, waarin de Kunstraad het Openluchttheater lovend omschrijft ‘als een mooi cadeau van de stad aan zichzelf en zijn bezoekers en als proefpodium voor jonge artiesten.’ Toch vindt de Kunstraad dat er meer geld te halen valt bij de bezoekers en sponsors.
Voor de twee ton, die het Openluchttheater nu krijgt, worden in de zomermaanden ongeveer 150 voorstellingen van jeugdtheater, klassieke muziek, dans, jazz, kleinkunst en popmuziek gepresenteerd. Als het weer ook maar enigszins meewerkt zitten de tribunes vol, zelfs bij de minder toegankelijke podiumkunsten als klassieke muziek of dans. Vos legt uit dat toegangskaarten te veel rompslomp geeft met kassa’s en hekken en ook de ontspannen sfeer zou aantasten. Verder levert de inmiddels ingevoerde rondgang met de pet geen substantieel bedrag op. Sponsors staan niet in de rij, omdat uitbundig reclame maken niet mag in het rijksmonument Vondelpark. En er kan niet beknibbeld worden op de medewerkers en de gage van artiesten (dit seizoen onder meer Freek de Jonge, Maarten van Roozendaal en het Scapino Ballet), die toch al minimaal betaald worden.
Inmiddels hebben al meer dan 10.000 mensen, waaronder veel artiesten, een handtekening gezet voor de actie ‘Laat het Openluchttheater niet stikken’. Morgenmiddag zal Jan Jaap van der Wal, in aanwezigheid van een stevige delegatie van artiesten, een vlammend betoog houden in het park.

www.openluchttheater