De beste musicals van 2018


Geplaatst in Blog, Theaterreportages/interviews op . Gepubliceerd in: Het Parool 27-12-2018

Top 5 Musicals 2018

1. The Color Purple
Het was een driedubbele triomf voor producent Maarten Voogel: hij kaapte The Color Purple, de hard-ontroerende musical over de onderdrukking van de zwarte gemeenschap in het Zuiden van de VS, voor de neus van grotere producenten weg, hij opende met die productie een nieuw theater in de grote NDSM-loods en presenteerde een geweldige hoofdrolspeelster: Naomi van der Linden.

2. Showponies
Alex Klaasen lijkt soms op een verzameling typetjes, maar Showponies, een musical met flinke flarden cabaret en revue, kan ook als een zeer geslaagd ego-document worden beschouwd. Oergeestig, gevoelig en smaakvol over de top, met sterk tegenspel van Freek Bartels. Het nummer waarin de opbouw van een klassiek musicalnummer wordt uitgelegd, is fenomenaal.

3. Sunset Boulevard
De musical over een Hollywood vedette uit het tijdperk van de stomme film, die de slag naar de geluidsfilm heeft gemist, was helaas maar twee weken in Carré te zien. De Engelse cast, met Ria Jones in de hoofdrol, maakte voor iedereen die nog enigszins twijfelde, een eind aan de illusie van eeuwige jeugd.

4. Evita
Tien jaar geleden werd Brigitte Heitzer, aan het begin van haar carrière, als Evita Perón nog weggevaagd door Stanley Burleson als Che Guevara. Nu stond zij stevig in haar schoenen als de Argentijnse dictatorsvrouw tegenover René van Kooten als de cynische Che. Het dramatische Don’t cry for me Argentina maakte diepe indruk.

5. You’re the top
Cole Porter was een briljante tekstdichter-componist (o.a. Let’s misbehave en Don’t fence me in), een arrogante dandy en een man die een groot deel van zijn leven ondraaglijke pijn heeft geleden na een val van zijn paard. Alle stukjes van dit leven kwamen perfect bij elkaar in de persoon van Paul Groot.