Dikker haalt haar attributen uit de feestwinkel


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Voor bezorgde moeders is het leven een beangstigende aaneenschakeling van gevaarlijke momenten. Mama heeft het maar druk met al die pedofielen, ongewassen fruit en onverantwoord speelgoed. En dan wordt haar eigen bestaan ook nog eens bedreigd door een agressieve Duitse interim-manager, en moet haar eigen moeder uit het bejaardentehuis worden geëvacueerd.
De Zandvoortse cabaretière Ellen Dikker, die in 2006 de Persoonlijkheidsprijs op Cameretten won, liet in haar debuutprogramma Toendra al zien dat zij een gouden hand heeft bij het neerzetten van typetjes met een stevige karakterbasis. Dat talent is ook het fundament van haar tweede programma Fjord, waarin zij de paniekerige mens op de hak neemt. Geldende brandvoorschriften en veiligheidseisen zijn voor deze angsthazen niet toereikend. Er is altijd nog wel een gevaar waar de overheid geen beschermende regels tegen heeft verzonnen.
Wat op het eerste gezicht een losse verzameling van paniekverhalen lijkt, blijkt een zorgvuldig opgebouwde compositie, waarin alle personen een of andere relatie met elkaar hebben. De sterken blijken zwakkelingen te zijn en de schijnbaar breekbaren kunnen heel wat hebben.
Er zijn twee personages, een veel beter woord dan typetjes, die er echt uitspringen: het meisje dat zo strak in een angstkeurslijf wordt gesnoerd door haar moeder, maar dat gaandeweg de rollen weet om te draaien, en de vrouw die buiten even haar sigaretje rookt en net zo makkelijk klaagt als verrassende wijsheden de wereld in strooit. En als je net een beetje aan haar toontje gewend bent, komt ze met een verwarrende opmerking als: ‘Zo’n Nelson Mandela, wat heeft ie nou eigenlijk gedaan?’
Een paar pruiken en wat andere artikelen uit de feestwinkel lijken de attributen voor een lichtvoetig avondje amusement, maar Ellen Dikker is meer, veel meer. Met snelle pasjes wipt Dikker over het podium en weet zij zelfs een zwijgzame zaal over te halen een rol in haar verhaal te spelen. Zij is innemend, intelligent en heeft achter de lach een hoop te vertellen.

****
Ellen Dikker met Fjord, regie: Aike Dirkzwager, Griffioen Amstelveen 15 oktober, tournee. www.tricolour.nl