Dr. Miracle biedt artistieke fusion op hoog niveau


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant 26 april 2016
Dr. Miracle's last illusion. foto: Morten den Boer

Dr. Miracle’s last illusion.
foto: Morten den Boer

Dr. Miracle’s Last Illusion door Opera2Day, de Dutch Don’t Dance Division en New European Ensemble, choreografie: Thom Stuart, concept en regie: Serge van Veggel, Koninklijke Schouwburg Den Haag 24 juni 2016, tournee t/m april 2017.

****

De illusionist Dr. Miracle steekt een aantal zwaarden door de kist waarin een meisje uit het publiek vrijwillig plaats heeft genomen. Het gaat mis. Het meisje wordt werkelijk doorboord. Zij zingt nog even een mooie aria uit Les contes d’Hoffmann van Jacques Offenbach, maar dat is wel haar laatste liedje op aarde. Door het ongeval raakt Dr. Miracle gefascineerd door de overgang van de duisternis naar het licht. Vervolgens experimenteert hij er – met de politie in zijn nek – enthousiast op los. Hij maakt nog vier vrouwelijke slachtoffers, met telkens een andere magische doodsoorzaak. Als geesten dwingen deze vijf vrouwen Dr. Miracle tot zijn laatste truc.

Het gezelschap Opera2Day heeft sinds 2007 voorstellingen gebracht waarmee een breed publiek moet worden gewonnen voor het elitaire operagenre, door de raakvlakken met muziektheater en musical te zoeken. Dr. Miracle’s Last Illusion is misschien wel het meest toegankelijke en spectaculaire uit het repertoire. Zelfs het publiek dat een beetje nerveus wordt van zoveel vrouwelijk operageweld wordt gevangen door de combinatie van het indrukwekkende illusionisme van Woedy Woet (wiens macabere gedachten door een voice over worden verwoord), met dromerige dans en krachtige sopranen. De voorstelling is een juke-box-opera, waarbij aria’s uit opera’s als La Sonnambula van Bellini en Macbeth van Verdi een inhoudelijke plek krijgen in het illusionisten-verhaal. Voor musicalliefhebbers is er nog een extraatje. Met de dans van Violet Broersma op een stuk uit De Vuurvogel van Stravinsky horen en zien we waar Leonard Bernstein een deel van zijn inspiratie vandaan haalde voor West Side Story. Dr. Miracle is artistieke fusion op hoog niveau.

Patrick van den Hanenberg