Egon Kracht haalt Hauser Orkater uit het graf


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Waarom kijk jij mij niet aan
Jij dichtgevroren vijver
Moet ik wachten tot ’t dooit
Of een wak in je slaan

Iedereen die Zie de mannen vallen (1979) heeft gezien, de laatste voorstelling van het legendarische muziektheatercollectief Hauser Orkater, zal direct de dramatisch prettig zeurende melodie te binnen schieten, die bij deze woorden van Alex van Warmerdam horen. Bij dat slome muzikaal touwtrekken past perfect de slepende stem van Maarten van Roozendaal. Dat cadeautje werd afgelopen weekend uitgedeeld op het Jutterfestival in Wijk aan Zee.
Programmeur (en bassist bij Maarten van Roozendaal) Egon Kracht heeft van dit zomerfestival een interessante jaarlijkse theaterbijeenkomst gemaakt. Niet in de laatste plaats door de speciale voorstellingen die hij met zijn Troupe maakt. Een paar jaar geleden haalde hij de rockmusical Joe’s Garage van Frank Zappa uit de kast, en dit jaar organiseerde hij een ode aan Hauser Orkater. Die twee projecten liggen in elkaars verlengde, want de dwarse muziek van Hauser Orkater, een fusie begin jaren zeventig van de Amsterdamse arty popformatie van Dick Hauser en een groep creatieve geesten die zich had verzameld in het Witte Tejater in IJmuiden, kent veel Zappa-elementen. Soms lopen de composities uit in geweldige bombast, een straffe mars ontaardt in pure chaos, een smartlaptekst als Azijn (Alles smaakt naar azijn/Leven bezorgt mij pijn/Ik tors de twijfel/Ik wil gelukkig zijn) krijgt een prachtige Jordaan-rock behandeling, en er is altijd ruimte voor een snoeiharde blazer- of gitaarsolo van Milan Kracht of Marcel de Groot.
Ook al zijn de basisritmes van de nummers behoorlijk gelijkmatig, voor het invallen moeten de zangers goed kunnen tellen en een ingebouwd muzikaal anarchisme bezitten. Daarom was het, niet alleen om mooie herinneringen boven te krijgen, maar ook om technische redenen, een prima idee om een aantal steunpilaren van de oorspronkelijke Hauser Orkater bij de voorstelling te betrekken. En zo stonden naast Van Roozendaal en vast Troupe-lid Frans van Deursen ook Gerard Atema, Chris Bolczek en componist Thijs van der Poll als zangers op het podium.
De Franse krant Le Monde noemde de groep destijds ‘elf Buster Keatons op bezoek bij Beckett.’ De fysieke kant van die omschrijving ontbrak natuurlijk, maar ook in de liedteksten en de muziek werd die aanduiding in Wijk aan Zee door deze formatie waargemaakt.
Bizar dat de namen van de componisten en tekstdichter Alex van Warmerdam niet een keer werden genoemd en jammer dat de muziek niet in de context van de programma’s werd geplaatst, zodat de surrealistische teksten van Van Warmerdam wat meer op hun plaats konden vallen. Dat kan worden goedgemaakt, want dit Hauser Orkater-feest, dit geweldige toetje van het theaterseizoen, schreeuwt natuurlijk om een tournee.

****
Hauser Orkater door Egon Kracht & The Troupe. Juttersfestival Wijk aan Zee 4 juli.