Gekunstelde mimiek en ouwe juffrouwen choreografietjes


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Customized door Zusje Voogd, regie: Victor van Swaay, De Kleine Komedie Amsterdam 6 mei. Tournee.

Cabaretiers klagen vaak dat ze veel te weinig van hun collega’s kunnen zien omdat ze zelf zoveel spelen. Toch zou het verstandig zijn geweest van Sjamke en Nellerike Voogd om in ieder geval in de vakantie eens wat oude cabaretbanden te bekijken. Dan hadden ze gezien dat het thema van Customized, de snelle veranderingen van trends en gimmicks, al tientallen keren was behandeld. Dat wil niet zeggen dat je niets meer kan zeggen over fast-dating, lichaamsverbouwingen, bespottelijke functies van de mobiele telefoon, begrafenisrituelen en drugsgebruik. Maar het wil wel zeggen dat je heel erg je best moet doen om nog iets origineels te melden.
Dat hebben ze niet gedaan en daarom zitten we nu naar een totaal overbodig programma van een overbodig duo te kijken. Je bent wel heel stoffig bezig als je nog een parodie op Te land, ter zee en in de lucht durft te maken.
De zusjes hebben een gekunstelde mimiek, vervallen constant in ouwe juffrouwen choreografietjes, zingen heel matig en doen heel triestig-stoer over seks en de dood. Geen enkele scène heeft een felle afmaker, en de dialoogjes met het publiek blijven steken in oppervlakkig gekwebbel. Met een beetje zelfkritiek en/of eergevoel van het duo zou dit programma het theater nooit hebben gehaald.