Goede bedoelingen, maar geen vuur


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Drie mannen op zoek naar geluk. Dat geluk ligt misschien thuis op ze wachten, maar de weg naar huis ligt bezaaid met aantrekkelijke afleidingen. Paul de Munnik, JP den Tex en Kees Prins gaan met een grote omweg naar huis en vinden bij elkaar het geluk, dat gebaseerd is op romantiek en liefde voor het Westcoast-geluid van Crosby, Stills, Nash & Young en America.
Rond 1970 ontdekt de culturele Amsterdamse avant garde Bergen aan Zee als een Hollands alternatief voor Californië. Tiener JP den Tex wordt door de nieuwkomers in zijn dorp op het spoor van Neil Young gezet en voelt zich meteen thuis bij de depri-sound van Young. Sindsdien lijkt hij – aandoenlijk en een beetje treurig – op een deelnemer aan de Soundmixshow, die in de huid van zijn held kruipt. Maar zonder de stemwarmte van zijn voorbeeld.
Als solist heeft Kees Prins met zijn vlakke stem ook niet veel te bieden, maar de drie stemmen bij elkaar kleuren mooi. Die momenten van muzikaal genot zijn echter zeldzaam.
Op toetsen geeft Paul de Munnik smaak aan het geluid, maar als gitarist is hij net zo fantasieloos als de twee anderen. Mooie melodieën worden door de harde aanslag en platte akkoorden de nek omgedraaid. Den Tex probeert wel eens buiten de lijntjes te spelen, maar zijn krampachtige stijl biedt weinig ruimte voor subtiliteit.
In de liedteksten worden Weltschmerz en het grote verlangen mooi verwoord, maar de persoonlijke verhaaltjes tussen de liedjes door worden houterig opgediend. En zo maakt het drietal een voorstelling waar de goede bedoelingen vanaf druipen, maar die niet het gewenste vuur oplevert.

Op weg naar huis door Kees Prins, JP den Tex en Paul de Munnik. De Meerse Hoofddorp 22 februari. Tournee tot eind mei.