Goossens leunt te veel op Afrika


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Johan Goossens loopt door de Albert Heijn met een stickervel met Jokers, die hij op producten moet plakken om aan de kassa een bepaalde korting te krijgen. Dan beseft hij dat hij wel heel erg diep is gezonken in de consumptiemaatschappij en besluit om een half jaar in Ghana als vrijwilliger les te gaan geven.
Wat een prachtig moment van inzicht, en wat een lekkere aanloop naar wat waarschijnlijk een spannend en komisch verhaal gaat worden vol originele gedachten. Dat lijkt wel goed te zitten deze avond, want de opening van het debuutprogramma van Goossens, waarin hij uitvoerig uitlegt dat ‘de ander’ per definitie betere, slimmere beslissingen neemt dan hij, was ook al zo knisperend.
De beloften worden door columnist/cabaretier Goossens, winnaar van het Groninger Cabaret Festival 2006, helaas in het uur daarna niet waargemaakt. Zo nu en dan zit er nog wel een onverwachte steekvlam in het programma, met zinnetjes als ‘Ik droomde dat ik met Agnes Kant in Lingo zat’ of in een snedig lied over een man die gek wordt van de liefdevolle opmerkingen van zijn vriendin over haar ex. Maar het Afrika-verhaal, waar het hele programma op leunt, is domweg te mager en te voorspelbaar om de avond te dragen. Het suddert maar door en de clou is buitengewoon zwak.
In de (vier) liedteksten toont Goossens zich een meester in de dop (de drie gitaarcomposities zijn trouwens oorverdovend saai, op piano sprankelt het wat meer), maar als verteller blijft hij te veel in goede bedoelingen steken. Het gepretendeerde engagement blijkt toch wel erg vrijblijvend. Meer variatie en diepgang is noodzakelijk om een avond in zijn eentje op het podium te rechtvaardigen.

***
A-Boom door Johan Goossens, regie: Wimie Wilhelm, Theater Bellevue Amsterdam 15 januari. Aldaar t/m 17 januari, tournee.