Guido Weijers is op 31 december plat en flauw en voorspelbaar


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Theaterkrant

Oudejaarsconference 2017 door Guido Weijers

Vanuit Oude Luxor Rotterdam, 31 december 2017, RTL 4

**

In het openingsfilmpje zien we hoe Guido Weijers ontvoerd wordt en naar een operatiekamer wordt gebracht waar zijn hersenen worden gescand. Dan blijkt dat hij alles van het jaar 2017 weet. Voordat de inhoud van zijn brein wordt gedelete rukt hij de draadjes van zijn hoofd en maakt zich uit de voeten richting Oude Luxor Theater Rotterdam, waar hij aan zijn achtste oudejaarsconference begint.

Een flitsende opening. Wat snelheid en het gebruik van beeld en geluid betreft zit het wel goed bij Guido Weijers. Op diverse schermen flitsen nieuwsshots en grafiekjes voorbij. Vaak gaat het om een wat makkelijke verzameling youtube beelden, zoals het overdreven handen schudden van Trump, maar soms is het wel grappig: als Weijers met een aantal voorbeelden duidelijk heeft gemaakt dat de grootste creativiteit van de mens plaats vindt tussen het twintigste en dertigste levensjaar en dat het daarna alleen maar minder wordt, zien we even snel Youp van ’t Hek voorbijkomen.

Weijers kijkt hoe de mens op het nieuws en zijn omgeving reageert. Het oude brein richt zich op primitieve angsten en behoeftes als de dood, eten en seks, terwijl het nieuwe brein de lange termijn in de gaten houdt. En daarnaast behandelt hij de ziekelijke drang om alles en iedereen met sterren te beoordelen. Een aardige invalshoek, maar het levert bitter weinig op.

In ieder geval heel weinig goede grappen. De show van Weijers is niet veel meer dan een luchtig jaaroverzicht van een commerciële omroep, maar dan wel voor doven en slechthorenden. Weijers gaat ervan uit dat veel decibellen een opmerking ook meteen grappig maken. Het is flauw (alles over Thierry Baudet) of plat (aftrekken op Claudia de Breij en Brigitte Kaandorp) of allebei (alles over Patricia Paay). Maar het moet gezegd, als we het aantal geslaagde grappen optellen doet Weijers dit jaar niet onder voor Youp van ’t Hek.

Naast een aantal prekerige momenten toont hij wel lef in een stuk over de Turkse dictator Erdogan. Weijers doet er in ieder geval goed aan om de komende zomer Turkije te mijden. In dat deel van zijn jaarsluiting zat ook de beste grap van de avond. Erdogan noemde de Nederlanders nazi’s omdat de Turkse minister van Familiezaken naar Duitsland werd teruggestuurd toen ze in Rotterdam campagne wilde voeren voor Erdogan. Weijers: ‘We zijn geen nazi’s. Anders hadden we haar wel met de trein teruggestuurd.’

Maar ja, voor anderhalf uur geschetter, met ook nog irritante reclame ertussen is dat wel een magere oogst.