Hans Klok betovert Carré


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

De Italiaanse clown Fumagalli, met zijn meesterlijke drie plakken haar die recht op zijn hoofd staan, maakt een wat routineuze indruk in Carré, maar blijft nog wel overeind. Het gaat echt mis met de Keaton en Chaplin-act die hij met zijn Fumaboys uitvoert. Dan vervalt hij in zouteloze humor uit het stenen tijdperk. Maar volgens de filosofie van de grote producent Wout van Liempt heb je altijd één slecht nummer nodig om de kwaliteit van de rest te benadrukken. En kwaliteit is er in overvloed bij de vijfentwintigste editie van het Wereldkerstcircus in Carré.
Producent Henk van der Meyden, die ‘zijn artiesten’ ook kan doorschuiven naar zijn tweede circusfiliaal in Stuttgart, heeft als een der weinigen toegang tot het Noord Koreaanse circusreservoir. Dat betaalt zich ook dit keer weer uit met een fenomenaal trapezenummer van The New Young Flyers. Het moet gezegd, de viervoudige salto achterwaarts van een mannelijke Kim wilde maar niet lukken op de premièreavond, maar daar stond een viervoudige salto voorwaarts van een vrouwelijke Kim en vele andere gedurfde zweef- en draaivluchten tegenover.
Er zitten (naast de gedateerde Fumaboys) nóg een paar kleine schoonheidsfoutjes in de programmering. In navolging van het moderne theatercircus zien we ook in het traditionele circus steeds meer balletachtige duetten aan het touw, doeken of een mast. Voor de pauze werden we getrakteerd op een krankzinnig mooie touwdans van Oxana en Vitaly Bobrov en een ‘paaltango’ van het Amerikaans-Zwitserse koppel Sam Payne en Sandra Feusi, die tegen de mast op fladderen alsof er kleine treetjes zijn aangebracht. Door deze twee nummers was de esthetisch wat al te verantwoorde Oekraïense Flight of Passion na de pauze tamelijk overbodig.
Vooral het gedeelte voor de pauze kent een overdaad aan prachtnummers, met de jonge evenwichtskunstenaar Zhang Fan van het Groot Chinees Staatscircus op de slappe draad en de springplankgroep van Andrey Kovgar als adembenemende toppers. Kovgar stond bij het drukken van het programmaboekje nog als uitsmijter van de avond geprogrammeerd. Op het laatste moment werd die plek gegund aan Hans Klok, die na zijn Las Vegas optreden internationaal definitief in het illusionistenrijtje met David Copperfield en Siegfried & Roy wordt geplaatst. Zijn met veel bluf en Las Vegas-allure uitgevoerde verdwijnacts zijn inderdaad sensationeel, maar het is de vraag of een ‘superbedrieger’ in het circus thuis hoort waar artiesten met veel bloed, zweet en tranen hun pure acts vol gevaar en gratie vertonen. Er hoort niets verborgen te blijven in de piste, dat is nou juist de charme.

****
Wereldkerstcircus in Carré Amsterdam, 18 december. Tot 4 januari.