Hartverwarmende muzikale voorstelling


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Het wonderlijke leven van Jackie Fontanel door Kasper van Kooten, regie: Titus Tiel Groenestege, De Kleine Komedie Amsterdam, 29 november. Aldaar t/m 3 december. Tournee tot begin juni. www.dezaakvermaak.nl

****

Voor aanvang kan je al een beetje wegzwijmelen bij het beeld van de Rotterdamse kade van de Holland-Amerika Lijn. Dan komt de zanger op. Vooroorlogse (de tweede wereldoorlog welteverstaan) gebroken witte outfit en dito platte pet. Het orkest verschijnt – op een scherm, maar dat is bijzaak, want het ziet er ongelooflijk live uit – en in snelle Harlem-jazz wordt de mysterieuze held van de avond bezongen: Jackie Fontanel.
Die naam is al meteen een daalder waard. Zoals alles goed werkt in dit programma van Kasper van Kooten: de romantische sfeer, de snelheid, de humor en de muziek.
In deze wereldvoorstelling (van Hilversum naar Amsterdam naar Curaçao naar New York) volgen we Klaas, die zo graag in de tijd van zijn grootvader had geleefd. Varen naar New York in de jaren twintig, waar de Harlem Renaissance voor een broeierige literaire en muzikale sfeer zorgde.
Opa de levensgenieter heeft geweldige verhalen. Zijn kleinzoon hangt aan zijn lippen als hij vertelt over de jazzclub Palais de Danse in Scheveningen die hij na zijn Amerikaanse avontuur is begonnen, over de vrouwen, en vooral over zijn vriend Jackie Fontanel, die in elk verhaal weer een beetje aantrekkelijker, avontuurlijker en geheimzinniger wordt gemaakt. Na de dood van zijn opa probeert kleinzoon Klaas het levensjasje van zijn wijze opa aan te trekken en stuit hij in New York op een bijzonder familielid.
Vorig seizoen werden we door elkaar geschud door Diederik van Vleuten die zijn Indische familieverleden in een betoverende histo-cabaret-toneel-muziekvoorstelling doorlichtte. Het is niet raar dat Van Vleuten nu op de credits-lijst van Van Kooten staat bij ‘advies en begeleiding.’ Een nieuwe richting lijkt geboren, een enorme verrijking van het cabaret.
Parallel aan de theatervoorstelling is een aantrekkelijke roman van Kasper van Kooten met dezelfde titel verschenen. Daarin heeft hij wat mee ruimte om over zijn ontrouwe vriendinnetje, zijn tante in Frankrijk en het leven op Curaçao te schrijven. De voorstelling is hartverwarmend nostalgisch muzikaal en heeft wat meer humoristische accenten gekregen. Vooral de confrontatie met de wazige docenten aan de Amsterdamse Theaterschool en de ontmoeting met de stewardess in het vliegtuig naar Curaçao lenen zich voor een wat vettige en toch smaakvolle cabaretbenadering. Van Kooten heeft in zijn voorgaande cabaretvoorstellingen en televisiewerk bewezen veel in zijn mars te hebben. In dit ‘waargebeurde verzinsel’ over Jackie Fontanel komt alles perfect samen
Terwijl aan het slot van het boek net even iets te veel toevalligheden worden opgestapeld, krijgt de voorstelling een sereen slotakkoord en nog een danstoetje waar je heel vrolijk van wordt.