Hetty – Klivia – Blok deed wat ze het liefste deed


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Hetty Bok: Doe wat je ’t liefste doet. Rubinstein.

***

In het collectieve amusementgeheugen is Hetty Blok in de eerste plaats Zuster Klivia uit Ja zuster, nee zuster. Dan een tijd niets, en dan volgen Amsterdamse Sjaan uit de radiostrip Familie Doorsnee en een van de ‘cabaretfamilieleden’ van Wim Sonneveld. De negentigjarige cabaretière, actrice heeft ter gelegenheid van haar verjaardag een (feestelijk geïllustreerde) dvd/cd-box samengesteld met hoogtepunten uit haar carrière van 65 jaar. Dan valt op dat Hetty Blok eigenlijk altijd een Zuster Klivia is geweest: recht toe recht aan, geen poespas. Daarom paste dat Groningse accent van de rusthuis-zuster zo goed bij haar.
Samen met Conny Stuart was Hetty Blok de beste vertolkster van de teksten van Annie M.G. Schmidt. De drie vrouwen deelden een no nonsense-niet-zeuren-mentaliteit, die in veel liedjes naar buiten druppelt. Het overgrote deel van Bloks repertoire is van Schmidt. Veel werk uit de jaren vijftig en begin jaren zestig is wel aardig, maar tijdgebonden en tamelijk tuttig. Vanaf Ja zuster, nee zuster ( 1966/67) is het tijdloos, en het maakt niet uit dat de beeldkwaliteit van de schaars bewaarde fragmenten, zoals Stekkie van de fuchsia, soms abominabel is.
De twee leukste cadeautjes op de dvd zijn een bizarre koninginnensketch met Wim de Bie (Baron Tot in de Puntjes) en Kees van Kooten (tuinman Harkema), en een scène met Tom Manders, waarin ze moeiteloos transformeert van Indische chique dame tot hippe vogel op weg naar het concert van de Stones.