Ierse komiek Dave Allen (1936) is overleden


Geplaatst in Theaterreportages/interviews op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Dave Allen

‘Ik ben een atheïst. Goddank.’
De Ierse komiek Dave Allen (1936), die maandagnacht in zijn slaap is overleden, moest niets van de Katholieke Kerk hebben. Gezeten op een hoge kruk, Gauloise in de ene hand en een glas whisky altijd binnen handbereik, haalde hij ongemeen fel uit naar de kerk, die hij zowel hypocriet als belachelijk vond. Meestal besloot hij zijn act met ‘May your God go with you.’
Allen, geboren als David Tynan O’Mahony als zoon van een befaamde journalist, vertrok naar Engeland toen hij negentien was, vastbesloten om komiek te worden. In 1959 was hij voor het eerst op de BBC te zien in de talentenshow New Faces. Twee jaar later tourde hij samen met The Beatles, die toen nog onbekend waren, door Engeland en met comédienne Sophie Tucker door Zuid Afrika. In Australië was hij bijna twee jaar te zien in de succesvolle tv-show Tonight with Dave Allen. Terug in Engeland werd hij al snel een van de grootste tv-komieken. Eerst nog omringd door dansers, zangers en overbodige show, maar al spoedig kaal op zijn kruk. Net als de traditionele stand up comedian had hij het veelvuldig over seks en dagelijkse ongemakken als het gedonder met een pak melk en lange rijen in de winkel. Maar hij had ook oog voor de wezenlijke maatschappelijke problemen. Dan toonde hij oprechte kwaadheid en wraakgevoelens tegen de dienaren van de Kerk, die hem als kind zo bang hadden gemaakt. De nonnen van zijn school noemde hij ‘verklede Gestapo.’ In de jaren zeventig en tachtig was hij met The Dave Allen Show en Inside the Mind of Dave Allen het ijkpunt voor komische talkshows met opmerkelijke gasten.
Ondertussen was hij ook als acteur te zien en maakte hij de documentaires In Search of the Great Eccentrics en Eccentrics at Play over buitenissige mensen. In de Verenigde Staten maakte hij een tv-serie over de bizarre kanten van het Amerikaanse leven.
Zijn laatste tv optreden was in 1998 in de zesdelige serie The Unique Dave Allen. De komiek heeft herhalingen van zijn shows tijdens zijn leven altijd geweigerd. Nu kan de BBC weer klassiek materiaal uitzenden.