Illusionisten zijn meer (gaap)show dan inhoud


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

The Illusionists in AFAS Live Amsterdam Zuid The Illusionists in AFAS Live, Amsterdam Zuid-Oost, 11 januari. T/m met 15 januari.

**

Een paperclip. Dat simpele ijzerstaafje was het geheim van Houdini als hij onder water de sloten van de kettingen en de handboeien lospeuterde om daarna triomfantelijk weer op het droge te springen. De Amerikaanse ‘Ontsnappingskoning’ Krendl geeft dit geheim weg voordat hij geketend, met zijn hoofd naar beneden in de waterbak glijdt. Hij heeft het verklappen van het slimmigheidje nodig, omdat hij even later zijn paperclipje, oh wat spannend…, uit zijn vingers laat glippen en naarstig op zoek gaat naar het dingetje. Na drie minuten adem inhouden heeft hij zich bevrijd en kan hij uitblazen. Een mooie act, ook al is het niet bijster origineel.

Dat gebrek aan originaliteit is de grote makke van The Illusionists. Ter compensatie probeert men het publiek bij de les te houden met een overdosis aan geluid- en lichteffecten. Deze overgeproduceerde techno-magic show zwerft al meerdere jaren de wereld rond met regelmatig nieuwe gezichten, die natuurlijk constant ‘de zeven beste illusionisten ter wereld’ worden genoemd. Van het gezelschap dat nu Nederland aandoet hebben maar een paar illusionisten in de originele Broadway-versie gestaan. Een van de oud-gedienden is de Koreaanse kaartgoochelaar Yu Ho-Jin. Zijn indrukwekkende, subtiele performance zou je het liefst in een fijn, bescheiden theater zien en niet in de slecht zicht AFAS Live (voorheen Heineken Music Hall). Nu ben je afhankelijk van het grote scherm, waardoor alle magie verdwijnt.

Een andere sfeerdoder is de Portugeze gedachtenlezer Luis de Matos die meent zijn langdradige acts met het publiek vaart te kunnen geven door heel snel en hijgerig te praten. Ondanks het gebrek aan vernieuwing, zitter er wel degelijk sterke verdwijn- en doorboor- en bevrijdnummers bij. Maar door de lachwekkende bombast wordt het opgeklopte spektakel toch een gaap-show.