Inspiratieloze Jaap Mulder in Velkommen til Aars


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

De cabaretier heeft een vreugdeloze schnabbel voor een managers congres. Hij heeft last van aambeien en wordt ook al niet vrolijk van het optreden van Golden Earring op hetzelfde congres. De stemmen in zijn hoofd, die ongewenst commentaar leveren op alles wat hij meemaakt, maken hem onzeker. Zijn huwelijk loopt niet al te soepel, en zo komen op deze dag alle redenen tot neerslachtigheid bij elkaar. Hij gaat daarom niet meer naar huis, maar zet zijn tent op op een verlaten strand om in alle rust zijn leven te overdenken. Door middel van een videobrief probeert hij zijn kinderen duidelijk te maken wat er met hem aan de hand is.
Een sterke opening van het nieuwe programma van de Groningse cabaretier Jaap Mulder. Ofschoon hij al lange tijd meedraait en vrijwel altijd goed is voor hoge kwaliteit, behoort Mulder nog steeds niet tot de grootverdieners in de cabaretbranche. Hij past met zijn ongepolijste presentatie niet in het uitzendschema van de omroepen.
Dit programma zal de televisie-scouts zeker niet tot andere gedachten brengen, want we krijgen een inspiratieloze Mulder te zien. De agressie van de man komt mooi naar voren in een tien minuten beukend lied, waarbij hij compromisloos op de piano hakt. Maar daarmee hebben we de emoties wel gehad. De man wordt rustig van het geluid van de Deense radio en het schijnt dat hij verliefd wordt op de ogen van een potvis. Maar dat komt allemaal niet aan. We horen wat filosofische aanzetjes, die verder in de lucht blijven zweven. Het verhaal schuurt veel te weinig en er schiet hem ook niets grappigs te binnen. Daarom verlang je naar een doorbraak of het einde. Het tweede kwam eerder.

Jaap Mulder: Velkommen til Aars, 22 december in De Purmaryn Purmerend. Tournee tot eind april.