Islam komieken lopen met grote boog om lange tenen heen


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Als een grap wordt gemaakt over godsdienst kan degene die bespot wordt lachen, de grappenmaker negeren of kwaad worden. De laatste jaren lijkt het alsof een niet onaanzienlijk deel van de moslimgemeenschap voor de laatste mogelijkheid kiest. Daarmee laden ze de verdenking op zich geen gevoel voor humor te hebben of op z’n minst een matig ontwikkeld gevoel voor zelfspot. Drie Amerikaanse moslim-komieken trekken momenteel door het land met de show Allah made me funny (met de bizarre ondertitel The Official Muslim Comedy tour) om het tegendeel te bewijzen.
Via sites als www.maroc.nl is flink reclame voor de toernee gemaakt, zodat de achterban voor een goed gevulde zaal in Rotterdam zorgde. Dat is een culturele prestatie van belang en pure winst. Er leek zich een enorme opluchting van de zaal meester te maken, die te vergelijken is met het katholieke publiek dat in de jaren zestig om de onschuldige mopjes van Fons Jansen in De Lachende Kerk. De werkelijk interessante Fons Jansen zagen we pas een paar programma’s later toen hij de schroom van zich had afgeworpen.
Dat stadium hebben deze drie komieken nog lang niet bereikt. Mo Amir (Texas/Palestina) maakt wat huis-, tuin- en keukengrapjes waarmee hij de makkelijke herkenbaarheidslach kan incasseren. En verder? Ja, wat zal het lastig zijn als zijn broer piloot is en zijn neefje Osama heet. Nee, die grappen hadden we echt nog niet gehoord de afgelopen zes jaar. Ook Preacher Moss, die het christendom voor de islam inruilde, krabt een beetje aan de oppervlakte zoals middelmatige stand up comedians doen in de Verenigde Staten. Alleen de Azhar Usman, de komiek met Indiase achtergrond en herkenbare moslimbaard, heeft zo nu en dan iets van enig belang te zeggen. ‘Thuis word ik vies aangekeken omdat ik er als een moslim uitzie. In het buitenland is het wel eens lekker om gehaat te worden omdat ik Amerikaan ben.’ Maar als het een beetje venijnig wordt, voegt hij er een bijna verontschuldigend I’m only kidding aan toe.
Als we voor het gemak even aannemen dat Allah bestaat, en dat hij in staat is om zijn beminde gelovigen grappig te maken, dan moet Allah wel een enorme braverik zijn, die de grappenmakers van dienst heeft opgedragen met een grote boog om lange tenen en controversiële onderwerpen heen te lopen.

Allah made me funny, Theater Zuidplein Rotterdam 13 november. Nog te zien in Utrecht (16 november) en Amsterdam (18 november). www.allahmademefunny.nl