Israelisch spektakelgezelschap


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Net zoals Herman van Veen een keer het Carré-publiek na de voorstelling meevoerde in een feestelijke optocht langs de Amstel, zo worden ook de toeschouwers in het Rotterdamse Luxor door de ‘rattenvangers ‘ van Mayumana de zaal uitgeleid, waarna het ruige ritmefeestje in de foyer onverminderd wordt voortgezet.
Het is een natuurlijk slot van een voorstelling, waarbij de spelers zich niet alleen anderhalf uur in het zweet werken, maar ook het publiek op een vriendelijke manier het idee geven dat er ook ritme- en human beatbox-talent in de zaal aanwezig is. Publieksparticipatie zonder de ongemakkelijke kanten.
Het Israëlische spektakelgezelschap Mayumana (met veel Spaanse artiesten) bedient samen met groepen als Stomp en Blue Man Group het publiek dat zich op een aangename manier een avondje uit de werkelijkheid wil laten trommelen. Van die gezelschappen komt Mayumana het meest intelligent over. De groep is, zeker in Momentum, wat minder afstandelijk door de zang en de inbreng van de Nederlandse danseres/percussioniste Malu Maria Lucia Bus, die er ook wat grappige teksten doorheen kan weven. Mayumana probeert verder te reiken dan puur amusement, en het thema tijd waarvoor is gekozen in Momentum leent zich daar uitstekend voor. Na de aanloop in Israel is de voorstelling vorig jaar oktober in Madrid in première gegaan en is nu, perfect ingespeeld, voor een korte periode in Rotterdam neergestreken.
Twee reuzenzandlopers begeleiden de voorstelling, waarin de tijd door dans, ter plekke gemaakte videobeelden en percussie als een idioot wordt versneld, vertraagd en terug wordt gedraaid. Ofschoon sommige elementen, zoals het geluid dat een bak water kan voortbrengen, al bekend zijn uit vorige voorstellingen van Mayumana, is Momentum een originele en knallende productie. De beat van Mayumana is verdovend en meeslepend.

****
Momentum door Mayumana, 4 juni in het Nieuwe Luxor Rotterdam. Aldaar t/m 14 juni.