Kinky Boots zet het theater in vuur en vlam


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: Het Parool

foto: Roy Beusker

Het gaat economisch niet zo lekker, ontslag en faillissement liggen op de loer. Dus moet er iets mafs worden verzonnen om de kassa te vullen. Een dankbaar thema voor een musical. De fabrieksarbeiders in The Full Monty gingen strippen, de monteurs van een noodlijdende Rotterdamse garage gingen met hun ongetrainde lijf de marathon lopen, en in Kinky Boots wordt een Britse schoenenfabriek van de ondergang gered door zich op een nieuw ontdekte niche in de markt te richten: hooggehakte kinky laarzen, een wezenlijk onderdeel van de uitbundige outfit van dragqueens.
Voor de musicalbewerking van de film Kinky Boots (2005) werd Harvey Fierstein aangetrokken, die behoorlijk thuis is in de wereld van de dragqueens. De seksuele exoten, die het doorgaans op het podium makkelijker hebben dan op straat, had hij ook al eens naar voren geschoven in La Cage aux Folles en in zijn semi-autobiografische toneelstuk en film Torch Song Trilogy. Voor Kinky Boots is dus flink gewinkeld in bestaand repertoire. We zien ook flarden terug van onder meer Billy Elliot en Priscilla Queen of the Desert. Maar de explosieve uitvoering en de opwindende muziek van Cyndi – Girls just want to have fun – Lauper blazen deze bezwaren tegen Kinky Boots met gemak weg.
De show wordt gedragen door Naidjim Severina, die zich de afgelopen jaren in Scheveningen heeft uitgeleefd als Simba in The Lion King. Als Severina als Lola met zijn zes Angels uit de nachtclub opkomt en zich met een dampend disconummer voorstelt, staat de voorstelling in brand. En dat vuur wordt voor de pauze niet meer gedoofd, met dank aan de topband onder leiding van Alberto Klein Goldewijk. Het is kleurrijk, vrolijk, swingend, bij vlagen zelfs ontroerend en het script is lekker streetwise vertaald door Jurrian van Dongen
Het hoofdroltrio bestaat verder uit Jonathan Demoor, die met tegenzin zijn vader als directeur van de schoenenfabriek opvolgt, en Vajèn van den Bosch, een springerige werkneemster. In de dans zijn ze geen partij voor Severina, maar acteren en zingen doen ze op topniveau, zoals er eigenlijk helemaal geen zwakke plek in de cast is aan te wijzen.
De tweede helft wordt wel een beetje prekerig. We hebben het na een paar scènes en liedjes wel begrepen dat we diversiteit moeten waarderen, dat je trouw aan jezelf moet blijven en dat iedereen recht heeft op een veilig plekje op deez’ aard. Maar door de eerste helft van deze ultieme feel good musical zijn we zo van de karakters gaan houden, dat we het ook wel kunnen verdragen dat de boodschap er iets te overdreven ingeduwd wordt.

Musical
Kinky Boots
Door De Graaf & Cornelissen Entertainment
Gezien De Meervaart 11/11/2019
Nog te zien 6/12 t/m 8/12 Schouwburg Amstelveen, 25/2 t/m 1/3 De Meervaart