KNOCK OUT IN CARRÉ


Geplaatst in Theaterreportages/interviews op . Gepubliceerd in: De Krant van Carr‚ nr 4 september 2012

Niet alleen voor het circus wordt de piste vrijgemaakt, Carré kent ook een traditie als boksarena. Dit jaar wordt voor de zesde keer de Ben Bril Memorial gehouden.

Jan Lenten, oud bokser en voormalig voorzitter van de Nederlandse Boksbond, vond dat Amsterdam niet bij Rotterdam kon achterblijven, waar de befaamde Bep van Klaveren jaarlijks met een boksgala wordt herdacht. En welke Amsterdammer kon beter naar voren worden geschoven dan Ben Bril, die had geschitterd op de Olympische Spelen in 1928 in Amsterdam. ‘Bril had een grote neus en dat is gevaarlijk voor een bokser. Maar hij heeft zijn hele carrière een rechte neus gehouden, dan ben je dus goed.’ Na de oorlog is Bril uitgegroeid tot een van ’s werelds beste scheidsrechters.
Lenten ging met het plan voor een Ben Bril Memorial met knikkende knieën naar Carré. ‘Je kunt zo’n eerbetoon niet in een achterafzaaltje houden. Ze waren meteen enthousiast. Carré is circus en boksen is niet alleen topsport, maar ook circus. In de foyer hangt een affiche van Luc van Dam die in de jaren veertig tot de Europese top behoorde en die ook in Carré heeft gebokst. Dus de draad werd gewoon weer opgepikt.’
Wat aanvankelijk bedoeld was als een eenmalig evenement staat nu jaarlijks op de Carré-agenda. De sponsors – met alleen de recette redt de organisatie het niet – zitten aan tafeltjes rond de ring, maar ook iets ruimer rond de ring is het zicht voor de rest van het publiek uitstekend. Erik Dijkstra (Jakhals Erik van DWDD) presenteert het gala al voor de vierde keer. Hij is een enthousiaste boksliefhebber, die zelfs wat bokslessen heeft genomen om zich nog wat beter in de bokswereld te kunnen inleven. Hij kan dit jaar zeven partijen aankondigen, waarvan twee wereldtitelgevechten in verschillende gewichtscategorieën.

Laatste slag
In een van de kleedkamers van Carré is een gat in de muur van een lijstje voorzien. Het onderschrift luidt: ‘Dit was de laatste slag van Don Diego Poeder.’ De Nederlandse titelgrossier wilde in 2007 een comeback maken. Lenten had via internet een Rus als tegenstander uitgezocht met een mindere overwinningslijst dan Poeder. ‘Toen die Rus de ring in kwam, leek het alsof hij twee jaar in de IJtunnel had gelogeerd, zo wit als meel. Don Diego danste als een geoliede kampioen de ring in. Prachtig gezicht, die Sjors en Sjimmie. Ze zijn nauwelijks begonnen of die Rus haalt twee keer uit en Don lag voor pampus. Een partij van 15 seconden. Poeder was zo kwaad op zichzelf dat hij een gat in de kleedkamermuur sloeg. De verzekering dekte de schade niet, daarom heeft Carré er een mooi kunstwerk van gemaakt.’

Ben Brill Memorial, 15 oktober in Koninklijk Theater Carré.