Moslims zullen er weinig plezier aan beleven


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

SBS6 heeft een nieuw ideetje: het programma Nekschot. Een jury met onder meer Kim van Kooten, Midas Dekkers en Theo van Gogh selecteert een Nederlander die live op tv door zijn achterhoofd wordt geschoten. En natuurlijk kan de telefonerende kijker ook invloed uitoefenen op de onsmakelijke gang van zaken. Na de eerste schifting blijven er 52 kandidaten over, die workshops volgen bij ervaringsdeskundigen als de weduwe Rost van Tonningen. De uiteindelijke gelukkige is Joop K, kanariehouder uit het Oosten des lands, die op deze manier nog iets van zijn matte leven probeert te maken. De diamanten kogel zal door zijn moeder door zijn hoofd worden gejaagd.
André Manuel heeft zich sinds zijn overwinning op het Leids Cabaret Festival in 1990 nimmer een voorstander van subtiliteiten getoond. Hij is een gifmenger, een beul, een genadeloze rechter, maar in wezen hoopt hij op een wereld die rust op optimistische jaren zestig-gedachten en tijdloze normen. De compromisloze vorm die hij kiest stoot velen af, maar Manuel is er de man niet naar om zich daar veel van aan te trekken.
In zijn roman beschrijft Manuel Nederland dat zich na de moord op Pim Fortuyn beweegt als een onoverwinnelijk geachte bokser, uit het niets geveld door een jongensvuist. En dan heeft de schrijver nog geen weet van brandende scholen en godshuizen na de moord op Van Gogh, die duidelijk een geestverwant van Manuel is.
Het is dan ook een boek waar moslims met lange tenen weinig plezier aan zullen beleven. André Manuel heeft een uitgesproken hekel aan het koningshuis in het algemeen, en Prins Bernhard in het bijzonder, Amerika (‘Het domme land van het uiterlijk is volkomen terecht voor de bek geslagen.’) en veganistische marxisten. Maar in het rijtje waartegen André Manuel zonder enige reserve fulmineert staat godsdienst wel het hoogst genoteerd.
Het zwartgallige, pessimistische boek is opgebouwd als een avondvullend programma van Manuel, die als een wildebras door de wereld slalomt en op alles commentaar geeft. Voor de lezer lijkt de samenhang soms ver te zoeken, maar als je eenmaal een gejaagde, gloedvolle stem erbij hoort, dan krijgt het relaas al snel een plezierig ritme. Het ritme van een rockende menigte in een rokerige hal waar de geur van bier en weed nadrukkelijk hangt.

André Manuel: Het tragische einde van de Nederlander zoals wij hem kennen.
Vassallucci € 10,–