Nederlanders willen onbeperkt spareribs


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Veel Nederlanders gedragen zich als eters in een restaurant die ‘onbeperkt spareribs’ hebben besteld, en na het derde weggekloven bord boos worden op de ober, omdat het vierde bord met nieuwe stukken vlees te lang op zich laat wachten. Dolf Jansen kijkt neer op deze mensen van altijd meer, nooit genoeg en nooit tevreden. Voor hem staan ze symbool voor het vernielen van de schoonheid van de aarde.
Toch staat ook zijn leven in het teken van ‘altijd verder’, maar dat is duidelijk minder consumptiegericht en minder egocentrisch. Vanaf zijn vijftiende loopt Jansen. Hardlopen. Hij hoort nog steeds de stem van de automobilist, toen hij in korte broek in de vrieskou zijn eerste rondjes in Amsterdam Oost liep: ‘Jongen, ben jij wel helemaal goed bij je hoofd?’ Dertig jaar later is hij een gevierd cabaretier, presentator en columnist, maar vooral een buitengewoon tevreden loper, die de marathon in redelijke tijd aflegt en elke dag tijd vindt om zijn kilometers te maken. Jansen schreef er zeer vermakelijk over in het boek Altijd verder, en nu heeft hij zijn looppassie tot uitgangspunt gemaakt van het gelijknamige theaterprogramma.
De eerste 18 minuten raast Jansen als een stand up comedian die zwaar aan de speed is door de waanzin van de dag. De Paus, de ‘houtwolpruik’ van Jeroen Pauw, de ‘hophapsnee-NSB-PVV’- uitval van Harlekijn van Veen, de Holocaust, die ‘door de joden toch wel zwaar wordt overdreven’ en de foute trui van de man op de eerste rij worden erdoorheen geragd alsof zijn laatste uur is geslagen. Dan treedt hij uit zichzelf, doet een paar stappen opzij, en verandert in de kalme langeafstandloper met een weloverwogen mening, die vertelt hoe het hardlopen zijn leven totaal heeft veranderd. De hele avond schuift hij van de ene naar de andere rol en werkt langzaam toe naar zijn conclusie dat elk mens een hardloper is, maar slechts sommigen het hebben onthouden.
Het is een mooie, evenwichtige vorm waarin Jansen zowel de felle humorbeuker kan zijn, zoals we hem kennen uit zijn Lebbis & Jansen tijd, maar ook heel persoonlijk zijn levensvisie kan overbrengen. Sprinten en een duurloop ineen. Knap werk.

****
Altijd verder door Dolf Jansen, De Meerse Hoofddorp 13 november. Tournee.