Nieuw Amsterdams theater opent met The Color Purple


Geplaatst in Theaterreportages/interviews op . Gepubliceerd in: Het Parool

Amsterdam wordt weer twee theaters rijker.

Na het verdwijnen van M-Lab door het wegvallen van diverse subsidiestromen wist producent Maarten Voogel (OpusOne) dit verlies voor Amsterdam Noord te compenseren door het openen van Het Zonnehuis voor kleine producties. Nu doet hij er nog een schepje bovenop door het inrichten van een nieuw permanent (musical)theater met 500 stoelen in de grote loods op de NSDM-werf én een klein theater in dezelfde loods, dat de laboratoriumfunctie van M-Lab zal overnemen. Net als in M-Lab is in de twee nieuwe loods-theaters een belangrijke artistieke rol weggelegd voor regisseur-schrijver Koen van Dijk.

Voogel: ‘De exploitatie van Het Zonnehuis werd lastig. Stadsherstel, eigenaar van het pand, was niet bereid om de pittige huur te verlagen. De producties die we daar hebben gebracht, zoals Kiss of the Spider Woman met Alex Klaasen waarmee we in 2015 zijn geopend, zijn een aanwinst gebleken met tournees door het land. Maar voor de musical The Color Purple die we in april uitbrengen redden we het niet met de 300 stoelen in Het Zonnehuis. We hebben de afgelopen jaren met verlies gedraaid.

‘In de grote NDSM-loods zijn de afgelopen jaren dance feesten gehouden, maar omdat het een woon- en werkgebied is, mogen er maar tien van dat soort evenementen per jaar worden gehouden en dat is niet genoeg voor een gezonde exploitatie. The Color Purple, met een all black cast, gaan we groots opzetten. Niet alleen vanwege de vorm van de Broadway musical, maar vanwege de inhoud, de onderdrukking van de zwarte gemeenschap in het Zuiden van de VS. Het onderwerp discriminatie en het verborgen racisme leeft op dit moment enorm. In die discussie is een hoop onbegrip, omdat veel mensen niet snappen waar die gevoelens van onbehagen vandaan komen. Dan is zo’n voorstelling heel noodzakelijk om het begrip te kweken hoe het ontstaan is.’

De aankondiging van de musical en de bouw van het theater vallen mooi samen met Paarse Vrijdag, de dag van solidariteit met allerlei geaardheid-minderheden. Daar doen in Amsterdam veel scholieren aan mee door morgen een paars kledingstuk te dragen. Voogel heeft een groot educatief programma aan de voorstelling gekoppeld, waardoor veel Amsterdamse scholieren komende lente naar het theater in Noord zullen gaan.

De hoofdrol in The Color Purple is voor Naomi van der Linden, die zich in de schijnwerpers speelde als de dochter van Nelson Mandela in de musical Amandla! Mandela.

Van der Linden is dolblij met de rol. ‘Deze musical behandelt niet alleen het grote thema ongelijkheid, maar het gaat ook over hoop, geloof in god, in elkaar en de liefde. Niet alleen tussen man en vrouw, maar ook tussen vrouwen. Het gaat over Amerika en Afrika, ontwikkelingshulp en dromen van een betere wereld. Voor mij persoonlijk gaat The Color Purple vooral over vertrouwen in jezelf. In de voorstelling zegt Celie: ‘I may be poor, I may be black, I may be ugly, but I’m here.’ Voor mij is dat de kern: het besef dat je er mag zijn. De erkenning van jouw aanwezigheid, wat anderen ook van je denken. Het maakt niet uit wat of wie je bent: man, vrouw, homo, hetero, wit of zwart. Ik ben er en ik mag er zijn. Ik stap niet opzij.

‘Ik vind het fantastisch om op de rauwe NDSM-werf te spelen, een van de laatste vrijplaatsen in de stad die continu in beweging is, met kunstenaars, dance festivals, markten én projectontwikkelaars. De voorstelling gaat ook over verandering. Over persoonlijke groei en maatschappelijke ontwikkelingen. De vrouwen in de voorstelling trekken letterlijk de broek aan. De veranderlijkheid van de NDSM-werf past volgens mij heel goed bij The Color Purple.’

The Color Purple is vanaf 12 april tot 15 mei in de NSDM-loods te zien. Om de bezoekersdruk op de laatste weken te vermijden zijn de kaarten in de eerste weken goedkoper. colorpurplemusical.nl