Nieuwe cd van De Nieuwe Snaar en Kerstliedjes, samengesteld door Vic van de Reijt


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Ik voel mij als een kerstboom zonder piek. Samengesteld door Vic van de Reijt. Nikkelen Nelis/Universal
***

’t Is ’n maedje! Jozef lacht zich rot als zijn vrouw Maria een gezonde dochter op de wereld heeft gebracht. Kerstmis in Limburg. Het rockende Moder Maria van Gé Reinders is een van de topstukken van de kerst-compilatie van Vic van de Reijt. Drs. P, die zich bij de presentatie van de cd voorstelde als ‘hyperonkerstelijk’ is vertegenwoordigd met Jubelzang/Kerstengel: ‘Hier hang ik nu in volle glorie aan een versierde conifeer.’ Verder is het zalig alternatieve kerstgeluid te horen van Neerlands Hoop, Bert & Ernie, Herman Finkers en Don Quishocking.
Verzamelaar Vic van de Reijt heeft niets tegen de afdeling De herdertjes lagen bij nachte, maar de allergitis slaat bij hem toe bij wekenlang Rudolph the red-nosed reindeer. Da’s heel begrijpelijk, maar de serieus bedoelde kwijlellende van Corry & De Rekels (Hoog daar aan de hemel), Robert Long (Het spijt me John Lennon) en Jack Herb (Nazareth) is ook niet best voor de maag.
Gelukkig is er ook een grote hoeveelheid goed te verteren sentiment. Onder meer van André Hazes, die zich achter tralies eind december als ‘een kerstboom zonder piek’ voelt, terwijl zijn vrouw het feest ‘met een ander’ viert, en de Zangeres zonder Naam, die een mooie parallel ziet met het kerstverhaal: ‘Hij was maar een neger, zo’n zwarte. Zoiets haal je niet in je huis.’

Foor 11 door De Nieuwe Snaar. Coast to Coast
****
De Nieuwe Snaar is als een oude Volvo: onverwoestbaar en immer aantrekkelijk. Het uiterst muzikale Vlaamse kwartet rond Jan De Smet weet uit elk onderwerp een vrolijke en ambachtelijk goed geschreven tekst te peuren. De Nieuwe Snaar bezingt de heilige maagd Maria, Elvis en Ludmilla, die niet alleen de grote kuis doet, maar ook uiterst bedreven is in SM-spelletjes .