Opgewekt chagrijn van Louis C.K.


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant 18 augustus 2016
Louis C.K.

Louis C.K.

Louis C.K., met Joe Machi, Rachel Feinstein en Joe List, Ziggo Dome Amsterdam, 16 augustus.

****

Verrassing/schrikmoment 1: Op het grote videoscherm lezen we niet alleen de gebruikelijke verbodsbepalingen over geluid- en beeldopnamen, maar ook dat ‘texting, tweeting, talking and heckling’ (het luidruchtig interrumperen van de komiek) redenen zijn om uit de zaal te worden gezet. We zijn met 17.000 bezoekers in Ziggo Dome dus wel erg ver verwijderd van de intieme comedy club die soms een boksring is voor de comedian en het publiek. De plek waar Louis C.K. het vak leerde.

Verrassing/schrikmoment 2: Louis C.K. komt op. Niet gekleed in zijn gebruikelijke sjofele T-shirt, zoals we hem kennen uit zijn shows op dvd (Live at the Comedy Store is op Netflix te zien) en de zeer persoonlijke en oergeestige televisieserie/sketchshow Louie. In de opening van die show propt hij altijd even een pizzapunt naar binnen en duikt dan de comedy club in voor zijn optreden van tien minuten. In Ziggo Dome komt hij op in een net pak met stropdas. ‘Ja, ik ben nu 48.’

De angst zit er dus wel even in dat Louis Szekely (de echte naam van de komiek met Hongaars-Joodse, Mexicaans-Indiaanse, Spaanse en Ierse voorouders) in zijn Europese tour van rauw naar beschaafd is gegleden. Die angst blijkt al snel volkomen onterecht. Laatst zei hij in een interview: ‘We kunnen het niet goed met elkaar vinden, dat is nou eenmaal het kenmerk van de menselijke soort. Amerika is het land waarin je gemeen tegen elkaar kan zijn.’ Zijn comedy heeft die gedachte nog steeds als uitgangspunt. Dus speelt hij met foute Mexicaanse en zwarte stereotypen, en haalt hij vrouwen, homo’s, New Yorkse docenten op openbare scholen en armen door de mangel: ‘Waarom pleegt zo’n gast die zijn kapotte autoruiten heeft vervangen door vuilniszakken niet gewoon zelfmoord?’ En daarnaast is hij ook ongenadig voor zichzelf.

Drie Amerikaanse komieken met een behoorlijke Comedy Central-staat van dienst hadden de taak om de zaal wat op te warmen. Alleen door Joe List steeg de temperatuur in Ziggo Dome een schamel graadje. Dat bevestigde onbedoeld nog eens de status van Louis C.K. Het is lastig om in een bepaald genre iemand de beste te noemen. Dat geldt waarschijnlijk alleen voor Usain Bolt. Maar van Louis C.K. kunnen we toch wel zonder enige terughoudendheid zeggen dat hij momenteel tot de hoogste comedy-categorie behoort.

Er zit een enorme dosis opgewekte zwartgalligheid in de humor van Louis C.K. Maar zijn pessimisme heeft wel een roze, hoopvol randje. Zo beweert hij dat langdurige liefde niet bestaat. Je bent of alleen of je hebt een shitty relatie, en dat volgens de formule: Liefde x Tijd – Afstand = Haat. Zijn eigen leven staat bol van bewijzen van deze formule. Maar hij heeft er wel twee leuke dochters aan overgehouden.

Verder concludeert hij tot zijn groot genoegen dat IS geen kale mannen zal onthoofden, want je staat er als beul zo lullig bij als je dat afgehakte hoofd triomfantelijk in de hoogte moet houden.

In het zwarte universum van Louis C.K. is het goed toeven.

Patrick van den Hanenberg