Opus One vindt onderdak op het Leidseplein (Het Parool)


Geplaatst in Theaterreportages/interviews op .

Het smaakvol opgepoetste theater Het Zonnehuis in Amsterdam Noord is door het wegvallen van gemeentelijke subsidies niet meer houdbaar voor producent Maarten Voogel van OpusOne. Ondanks de successeries met de musicals The Bridges of Madison County en The Color Purple moet Voogel de deur in Noord achter zich dichttrekken.
Voor zijn musicalplannen heeft OpusOne echter een verrassend nieuwe plek gevonden: de Amsterdamse Stadsschouwburg, oftewel Internationaal Theater Amsterdam. Als onderdeel van het culturele programma van Pride Amsterdam zal van 24 juli tot en met 4 augustus de met 5 Tony Awards bekroonde musical Fun Home te zien zijn in de schouwburg.
Fun Home ging in 2015 op Broadway in première na een lange off-Broadway aanloop en vertelt het verhaal van een lesbisch 18-jarig meisje en de verhouding tot haar homoseksuele vader. Het is de eerste Broadway musical met een hoofdrol voor een lesbische vrouw. Renée van Wegberg, die vorig jaar Liesbeth List speelde in de musical over het leven van de chansonnière, krijgt de hoofdrol in Fun Home.
Als het aan Voogel en ITA-programmeur René van der Pluijm ligt zal de samenwerking tussen OpusOne en ITA niet beperkt blijven tot de productie van Fun Home en zullen er in de toekomst meer producties van OpusOne op het Leidseplein te zien zijn.
Voogel: ‘Deze samenwerking past precies in het advies dat de Raad van Cultuur onlangs heeft uitgebracht over de toekomst van het muziektheater in Nederland. Daarin wordt gesteld dat de overheid meer middelen ter beschikking moet stellen voor de ontwikkeling van nieuwe, originele musicals door vrije producenten. Door de samenwerking met een gevestigde, gesubsidieerde instelling als ITA hebben we meer armslag om geëngageerd en vernieuwend repertoire, zoals Fun Home te produceren. Om dezelfde reden zal OpusOne met haar marketing ook gaan samenwerken met theatergroep Oostpool, die deze zomer Small Town Boy in ITA zal spelen. Zo kruipt OpusOne langzaam maar zeker in de richting van het Engelse model. Daar kijkt niemand er van op dat de Royal Shakespeare Company Les Misérables of Matilda The Musical speelt, en Fun Home door The Young Vic wordt uitgebracht.’