Originele rocknummers in Route 66


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Het publiek heeft de stoelen nog niet eens gevonden of de band rockt al los, alsof de muzikanten niet willen dat je gaat zitten. De toon van Route 66 is gezet: Back in the USA en Born to be wild.
Route 66 vormde lange tijd de romantische verbindingsschakel tussen Chicago en Los Angeles. Door de grote Oost-West Interstates raakte deze inspiratiebron voor vele liedjes en romans in verval. Diamond is een van de spookstadjes langs Route 66 met een leegstaand motel en een garage waar nog wel autobanden hoog opgestapeld liggen, maar waar de monteur al lang werkloos is. De overleden cult-schrijver Kapinski heeft in het dorp een befaamde beatnik-roman geschreven, die hem veel volgelingen heeft opgeleverd. Zijn zoon woont er nog. Hij weet echter dat er achter de façade van de bewierookte schrijver, die het levensvoorbeeld gaf in zijn boek, een onaangename man schuil ging. Daar kan maar beter over gezwegen worden. De komst van een jonge vrouw verstoort de kustmatige status quo in het dorp.
Ondanks de beperkte hoeveelheid tekst kruipen de personages al snel uit hun cliché-cocon. Frank Lammers heeft een boosheid en verontwaardiging in zijn blik en stem die vrijwel direct de fake-norsigheid van de MTV-rappers overstijgt. De verwarring bij Loes Haverkort, die denkt dat ze in een openlucht sanatorium in de woestijn terecht is gekomen, slaat knap over naar de andere spelers én de zaal. Ook de bijrollen zijn om te smullen. Regisseur Titus Muizelaar, die merkbaar affiniteit heeft met deze muziek en Amerikaanse romantiek, heeft zelfs Rick Nicolet aan het dansen gekregen. Zij speelt een van de vele vriendinnen van de schrijver en probeert krampachtig de deksel op de beerput te houden. Met veel rauwe humor wordt een intrigerend verhaal verteld, omrand door sterke originele rocknummers en stijlvolle aanvullingen van Fons Merkies en Sjoerd Kuyper.
‘Van de makers van…’ is meestal een dekmantel voor een slap aftreksel van een eerder artistiek succes. Route 66 is van de makers van Turks Fruit, een van de verrassingen van twee seizoenen geleden. We zijn nu van Nederland naar Amerika verhuisd, maar ook dit is weer een sprankelende productie.

Route 66 door Beeldenstorm en Harry Kies Theaterprodukties, script: Dick van den Heuvel, Stan Lapinski, liedteksten: Sjoerd Kuyper, muziek: Fons Merkies e.a., regie: Titus Muizelaar, Schouwburg Tilburg, 25 november. Tournee.