René van Meurs mist elke originaliteit


Geplaatst in Theaterrecensies op .

Even goede vrienden door René van Meurs, Theater De Veste te Delft, 6 februari. Tournee.

foto: Anne van Zantwijk

foto: Anne van Zantwijk

*

Wat zijn de Nederlanders de laatste jaren toch ongelooflijk lomp geworden, zeg maar gerust racistisch. En wat klagen we toch veel. Zou het kunnen zijn dat men angst heeft voor het onbekende? Mensen posten de meest onbenullige dagelijkse activiteiten op Facebook om maar zoveel mogelijk likes te krijgen. Waarom krijgen willekeurige voorbijgangers op straat zoveel ruimte op tv om hun nietszeggende meningen uit te braken?

Tot zover René van Meurs in zijn programma Even goed vrienden, waarin hij opbiecht dat hij het een enge gedachte vindt dat je met een vijf en een half voor het artsenexamen kan slagen. Van Meurs won in 2012 cabaretfestival Cameretten. Een komiek mag blijkbaar met een diepe onvoldoende gewoon verder. De zaal zat lekker vol. Het is ten slotte cabaret.

René, hey René…., wakker worden! Je zal toch in die jaren bij Comedytrain wel eens naar een van je collega’s hebben geluisterd. Je zal toch wel eens in De Kleine Komedie of Diligentia of op Humor TV een andere cabaretier aan het werk hebben gezien. Is het je toen niet opgevallen dat al die onderwerpen die je nu in Even goede vrienden erdoorheen jaagt al uitentreuren en veel grappiger behandeld zijn? Kom op, een paar oude koeien gaat nog wel, maar een hele kudde is echt belachelijk.

Het bedenkelijke peil werd enigszins opgekrikt door het verhaal over de uitnodiging die hij als winnaar van Cameretten kreeg om op het koninklijk paleis te lunchen met andere Nederlanders die iets bijzonders hadden gedaan. Daarna stortte het weer helemaal in. René van Meurs wilde na zijn debuutprogramma meer diepgang, meer inhoud. Nou, dat is dan niet gelukt.