Samenzweerderig sfeertje tegen de rest van de wereld


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Toen zijn oudere Comedytrain-collega’s Eric van Sauers en Raoul Heertje de titel van het programma van Stefan Pop hoorden, schoten ze van schaamte in de lach. Popaganda, wat een gruwelijke woordspeling. Maar het typeert de onbevangenheid van deze nieuwe loot aan de Comedytrain-boom, die in de titel een mooie kapstok ziet om een verhaal aan op te hangen over het exhibitionistische twitter en facebook-gedrag.
Stefan Pop (1985) trad al als vijftienjarige scholier uit Schiedam op in de Amsterdamse comedyclub Toomler. Hij werd met complimenten en wijze raad terug naar huis gestuurd, maar voor Pop stond het vast dat hij het podium op wilde. In 2005 werd hij als volwaardig lid van het stand up gezelschap Comedytrain aangenomen, schreef grappen voor Dit was het Nieuws, maakte samen met Herman Otten sketches voor Radio 1, en speelde in Edinburgh en clubs in New York (zie www.stefanpop.com). Die gedrevenheid, dat enorme plezier om voor een publiek te staan, was goed merkbaar bij de première van zijn debuutsolo.
Als een ware stand up comedian die maar tien minuten podiumtijd gegund is danst hij door de onderwerpen heen en schieten de tweets van Cruijff, Wilders, God en Berlusconi op een groot scherm voorbij. Maar in de meer uitgewerkte stukken – als hij bijvoorbeeld de klanten observeert die bij Albert Heijn bij het vak van de eenpersoonsmaaltijden staan – dient zich al de cabaretier met de langere adem aan.
Zijn zinnen slepen soms, met intrigerende aarzelingen, en komen dan uiteindelijk weer op hun pootjes terecht. Het publiek gaat daarin mee, want Pop is iemand van het intieme contact met de zaal. Zijn verwondering, zijn vriendelijke irritaties werken aanstekelijk. Daardoor ontstaat een plezierig samenzweerderig sfeertje tegen de rest van de wereld. Tegen de man in de trein die een cactus op de stoel naast zich zet om medepassagiers af te schrikken. Tegen mensen voor wie godsdienst niet verder gaat dan de associatie Pinksteren-Pinkpop.
Met Stefan Pop ben je in goed gezelschap. Wordt zeker vervolgd.

***
Popaganda door Stefan Pop, regie: Jeroen Woe, De Melkweg Amsterdam 6 april. Tournee. 3 t/m 7 mei in Bellevue Amsterdam.