Schimmige wereld achter Amsterdamse bingohallen


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

De ene vrouw gebruikt het geld dat bestemd is voor de huur, de volgende gaat proletarisch winkelen in de P.C. Hooftstraat om cash bij elkaar te scharrelen en weer een ander laat zich lucratief pakken op het herentoilet. Het zijn tamelijk trieste investeringen met uiteindelijk bitter weinig rendement. Vanuit Rotterdam neemt een groep Surinaamse vrouwen vrijwel dagelijks de bus naar Amsterdam waar ze hopen op een vette bingo-buit. De jackpot, inmiddels opgelopen tot tienduizend euro, kan in een klap alle problemen oplossen.
Vorig jaar verscheen de roman Bingo! van Clark Accord over de schimmige wereld achter de Amsterdamse bingohallen, waar de bezoekers – vaak Surinamers – hun laatste tientje gebruiken om een bingokaart te kopen. De roman wordt volgend jaar verfilmd, maar nu is in het Amsterdamse work-in-progress-theater M-Lab al een musicalversie te zien, met een bijna volledige Surinaamse cast, waaronder Jetty Mathurin en Perry Dossett.
Het vrouwengezelschap, dat in een competitie lijkt te zijn verwikkeld wie de meest afstotende legging uit de kast kan trekken, hakt flink op elkaar in. In het boek kun je in de Surinaamse woordenlijst spieken, in het theater is enige kennis van het Surinaams wel handig om het maximale plezier te halen uit de vorstelijke uitvallen van die breekbare Kenaus.
Het draait om Leanda, explosief gespeeld door Manoushka Zeegelaar Breeveld en haar 22-jarige dochter Naomie, die zelf ook moeder is van een mysterieuze vader. Ofschoon de tragiek van de verslaving door het verhaal slingert en moeder en dochter het een en ander aan elkaar hebben uit te leggen, is Bingo! toch vooral een avondje plezier. De karakters mogen wel wat meer zeggingskracht krijgen, de muziek nog wat knallender Caribisch, maar hier staat het aantrekkelijke fundament van een toekomstige viersterren-voorstelling.

***
Bingo!, script: Clark Accord, muziek en liedteksten: Orville Breeveld, regie: Brigitte Odett, M-Lab Amsterdam 28 mei. Aldaar t/m 31 mei.