Shakespeare Company licht Hollywood door


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Nadat ze eerder in Nederland The Complete Works van Shakespeare en All The Great Books er in een paar uur succesvol doorheen hebben gejast wordt nu Hollywood tot gehakt vermalen door The Reduced Shakespeare Company. Op het repertoire van dit Amerikaanse gezelschap staan ook nog komische compilaties van de Bijbel en de Westerse beschaving. Hopelijk komen ze ook daarmee nog eens naar Nederland.
Voor de pauze nemen de drie acteurs/komieken, die ’s avonds blijkbaar hun ADHD-pillen niet innemen en wat drukte betreft de vergelijking met Jochem Myjer kunnen doorstaan, de basisbeginselen van de grootste amusementsindustrie door. Zo laten ze zien dat elke nieuwe film een combinatie is van twee oude films: My Fair Lady en Klute wordt Pretty Woman, en een bizarre manier van mengen leidt tot A Fish called Rwanda of Gandhi with the wind.
De vaart is het grootste wapen van de voorstelling, want zo heb je, net als in veel Hollywood producties, nauwelijks in de gaten dat het goed gebracht, maar tamelijk onbenullig vertier is. Het gezelschap, dat in verschillende samenstellingen door de diverse continenten trekt, houdt zich dus niet bezig met subtiliteiten, maar slaagt er toch in om een aardige impressie van Hollywood te geven, waarbij de Western en de stomme film ereplekjes krijgen. En dit alles onder het zelfverzonnen citaat van Oliver Stone: ‘Never let the facts get in the way of a good movie.’
Na de pauze worden de wijze lessen van de eerste helft in de praktijk gebracht als het drietal een eigen chaotische film in elkaar draait. Dat loopt op de onvermijdelijke publieksparticipatie uit, maar het zij ze vergeven, want geen enkele film kan ten slotte zonder figuranten.

***
Completely Hollywood (abridged) door The Reduced Shakespeare Company, De Kleine Komedie Amsterdam, 7 februari. Tournee tot eind maart.