Stem achter Ollie B Bommel is overleden


Geplaatst in Theaterreportages/interviews op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

NCRV-programmamaker Fred Benavente is vrijdag onverwacht in Frankrijk overleden. Benavente (Haarlem, 1926) was vooral bekend als een van de gezichten van Farce Majeure, het satirische tweewekelijke televisieprogramma van de NCRV, dat tussen 1966-1976 (en de come-back jaren 1983-1987) met intelligente satire politici in de hoek zette. Meestal mild, soms ongemeen venijnig. In 2003 trad het team, zonder de in 1992 overleden Alexander Pola, nog een keer op tijdens de Big Night of Comedy in Den Haag.
Volgens Benavente was het bestaan van de EO te danken aan Farce Majeure. Elke uitzending kostte de NCRV leden, zeker het hekeldicht over vaccinatie tegen kinderverlamming: ‘Laat de kinderen tot mij komen zolang de beentjes ze nog kunen dragen.’ De omroepleiding heeft het team zelden tot de orde geroepen. Alleen naakte meisjes, vloeken en al te radicale republikeinse uitingen mochten niet. Dat is uit het leven gegrepen (muziek Harry de Groot), het slotlied van elke uitzending, behoort tot de kleinkunst-canon.
Na de bevrijding vervult Benavente zijn dienstplicht in het roerige Nederlands Indië. ‘We werden niet geacht krijgsgevangenen te maken. Elimineren was handiger.’ Terug in Nederland komt zijn loopbaan maar moeizaam van de grond, tot hij in 1954 in dienst treedt van de NTS, de voorloper van de NOS. Eerst als manusje van alles, dan als cameraman en floormanager. In 1957 maakt hij zijn tv-debuut in het kinderprogramma Tien in de lucht (AVRO) als Napoleon.
De overstap naar de NCRV als ‘regisseur zonder opleiding’ blijkt definitief. Zijn eerste programma is Marinade (1961), met Bueno de Mesquita en Rita Corita. Hij produceert en regisseert het spelprogramma Zeskamp. Zijn grote doorbraak komt met Farce Majeure, waar hij zich kan uitleven als acteur, zanger en stuntman. Daarnaast regisseert hij programma’s als de Ted Show, een spelletjesprogramma met Ted de Braak, Speel ’s met lichte muziek en het gevarieerde televisiemagazine ’n dik uur Dick, met Dick Passchier.
Voordat hij begin jaren negentig met pensioen gaat ontwikkelt hij met zijn voormalige Farce Majeure kompanen Henk van der Horst en Jan Fillekens de comedyserie Prettig geregeld.
Zijn stem is te horen in vele radio en tv-commercials en tekenfilms. In Als je begrijpt wat ik bedoel is hij de stem achter Ollie B. Bommel. Vanavond zal de NCRV Benavente in een speciaal programma herdenken.