Taalkunsten van Ivo de Wijs


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Kabaret Ivo de Wijs: 1968-1980. Music Products B.V.
****
Iedereen met enig gevoel voor cabarethistorie weet wie de schuld krijgt van alle ellende in de wereld: de debiele, homofiele, joodse neger met een bult. Deze prachtige omschrijving van de superzondebok komt uit het nummer Discriminatie van Kabaret Ivo de Wijs uit 1968. Naast het maatschappijkritische cabaret wist Kabaret Ivo de Wijs in de jaren zeventig het studentikoze te bewaren. Geen ingewikkeld engagement en gespeelde boosheid, maar ironisch, onbevangen, vrolijk en taalvaardig. Bij De Wijs werd nauwelijks aandacht besteed aan de presentatie. Het was cabaret ‘geschikt voor blinden.’ De dvd die de afgelopen week is gepresenteerd bij de afsluitende uitvoering van het Programma Literair VariĆ©2 van De Wijs en Nieuwint kan daarom ook als cd worden beschouwd.
Alhoewel..naast de hoogtepunten uit de theaterprogramma’s zijn ook twee nummers opgenomen uit het televisieprogramma Zingt allen mee met Drs. P, waar iedereen er als een gitaarmalloot bijstaat.
Nadat de groep in 1979 uit elkaar viel liet De Wijs zijn gevoelige, poĆ«tische kant zien in zijn werk voor Jasperina de Jong, die de samenwerking met Guus Vleugel had verbroken. Materiaal voor nog zo’n prachtige dvd.