Thijs Maas wint de Wim Sonneveldprijs


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Thijs Maas is winnaar geworden van het Wim Sonneveld Concours. Ook kreeg hij de publieksprijs voor zijn programma Wondermens. Daarmee is niet gezegd dat we te maken hebben met een groot talent, want de finale was van een teleurstellend niveau.
Maas vertelt over zijn vader, die als vrachtwagenchauffeur veel van huis was. Hij overtuigt zijn zoon ervan dat hij zich in alles kan veranderen. En zo ziet het jochie in de wolken en in de vogels toch nog zijn vader. Een lief thema, maar daar bleef het ook bij. Grote gedachten kwamen er verder niet aan te pas bij deze cabaretier die al meteen aan het begin van zijn half uurtje bijna trots meldde dat het wereldnieuws van hem afglijdt.
Maar het was altijd nog beter dan Raoul Bakker, een geslaagde reclameman met een rock ’n roll verleden die ook wel eens leuk op het podium wilde doen. Daarvoor was ongewtijfeld veel lef nodig, of misschien vooral gebrek aan zelfkennis.
Nina de la Croix is vorig jaar afgestudeerd aan de Akademie voor Kleinkunst. Zij zit nog in alles vast aan ingestudeerde maniertjes, zoals een lange stille opening op een stoel met verbaasde blik. Zij vertelt het verhaal van het meisje uit de polder dat in Parijs het ware leven wil ontdekken. Een op z’n zachtst gezegd niet zo’n bijster origineel thema, waar zij niets nieuws uit weet te halen. Het ware talent van De la Croix lijkt te schuilen in de liedjes. Haar weinig vrolijk stemmende visie op het leven van de poldervrouw op de melodie van Les Flamands van Jacques Brel was een van de schaarse hoogtepunten van de gehele avond.

Finale Concours om de Wim Sonneveldprijs 2007, De Kleine Komedie 16 april. De finalisten treden van 15 t/m 19 mei op in Theater Bellevue in Amsterdam.