Tim Fransen haalt Nietzsche het cabaretpodium op


Geplaatst in Theaterrecensies op .
Tim Fransen - fotograaf Clemens Rikken

Tim Fransen – fotograaf Clemens Rikken

Het failliet van de moderne tijd door Tim Fransen, regie: Daniël Samkalden, De Kleine Komedie Amsterdam 29 oktober. Tournee. bunkertheaterzaken.nl

*****

Is het leven nog de moeite waard of moeten we maar collectief zelfmoord plegen? Het is niet de meest voor de hand liggende vraag aan het begin van een avondje cabaret. We zijn wel gewend dat er wezenlijke zaken aan de orde gesteld worden, maar cabaret is toch vooral bedoeld is om de lachspieren aan het werk te zetten.

Tim Fransen heeft het als laat twintiger al ver geschopt nadat hij als ukkepuk niet eens zijn diploma veterstrikken heeft gehaald en als Snottebos het lachertje van de klas was. Hij haalde de hoofdprijzen binnen bij het Comedy Concours van het Amsterdams Kleinkunst Festival en het Amsterdamse Studenten Cabaretfestival, schreef samen met Theo Maassen een oudejaarsconference en oh ja voltooide ook nog even cum laude de studies filosofie en psychologie. Fransen raakte bevriend met de inmiddels overleden Denker des Vaderlands René Gude, met wie hij besprak hoe het gedachtengoed van Friedrich Nietzsche een plek in zijn theaterprogramma kon krijgen.

Nietzsche, niet echt het lachebekje onder de filosofen had een uiterst pessimistisch, zwartgallig mensbeeld. Bijna anderhalve eeuw terug voorzag hij al een periode van barbarij en spirituele leegte. Die is natuurlijk niet al te lastig in onze tijd te herkennen, waarin eigenbelang en parasitisme de boventoon voeren. Fransen komt met zeer uiteenlopende voorbeelden om het vonnis over onze tijd te vellen.

Maar wie denkt dat de zaal wordt ondergedompeld in een loodzwaar, bedrukt college heeft het mis. Fransen combineert moeiteloos twee werelden: Chopin en Mariah Carey, Nietzsche en een bamischijf. De soepelheid van geest en de vlijmscherpe, venijnige humor van Fransen maakt Het failliet van de moderne tijd tot een van de meest sprankelende cabaretervaringen van de afgelopen jaren. En waar Nietzsche geen hoop zag en uiteindelijk krankzinnig werd, slaat Fransen aan het eind van de avond toch een andere weg in. Goddank. Oh nee, die is dood.

-o-o-o-o-o-o-o-

Cabaret

Het failliet van de moderne tijd door Tim Fransen, t/m 5 november

*****

Een cabaretier en een dominee vissen zoals bekend regelmatig in elkaars publieksvijver. Hetzelfde kan worden gezegd van een (betere) cabaretier en een filosoof. Zelden is dat laatste verband zo duidelijk geweest als in het debuutprogramma van Tim Fransen. De jonge cabaretier die zijn studies psychologie en filosofie cum laude heeft afgerond, heeft zich laten inspireren door de inmiddels overleden Denker des Vaderlands René Gude en de zwartgallige Friedrich Nietzsche. Voor sommigen kan het als een verrassing komen, maar het is oergeestig.