Tuttig Amsterdams stadsbestuur houdt Kaandorp weg van de Dam


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Het past volgens zanger/cabaretier Maarten van Roozendaal precies in het bekende patroon van Stadsdeel Centrum dat probeert van Amsterdam een slaperige, truttige provinciestad te maken. Het stadsdeelbestuur verbood Brigitte Kaandorp om haar protestlied De Kerstboodschap zondagmiddag op de Dam te zingen. De cabaretière zou ongetwijfeld veel mensen naar de Dam trekken en dat vond het stadsdeelbestuur nogal eng…mensen op de Dam. De politie zou het misschien niet meer in de hand kunnen houden, zo klonk het angstig uit het Stadsdeelkantoor.
De Stichting Varkens in Nood heeft de zangmanifestatie georganiseerd om de consumenten over te halen geen vlees uit de bio-industrie te eten met kerstmis. Volgens de diervriendelijke stichting is de slechte behandeling en de massale slacht van dieren voor de kerstdis in strijd met alles waar Kerstmis voor staat. Op www.varkensinnood.nl is het lied van Kaandorp te horen: ‘In een godvergeten oord, aan het zicht onttrokken/staan ze dicht opeengepakt, in te kleine hokken/Als God wel de mensen ziet, waarom dan de dieren niet?/Gooi de deuren los, maak de roosters leeg/Laat ze vrij, laat ze vrij, geef ze ’n beter leven/Regel jij dat even.’
Theo Nijland, die het lied met Tijs Krammer speciaal heeft geschreven voor de Stichting Varkens in Nood, heeft zondagmiddag de plaats ingenomen van Brigitte Kaandorp. Hij werd bijgestaan door een gelegenheidskoor onder leiding van Jan Kortie. Ook dierenvriendin Bep Brul was op de Dam om het lied ‘tot in de donkere stallen van de bio-industrie te laten klinken’. Het Stadsdeelbestuur is opgelucht dat er geen ongeregeldheden zijn uitgebroken.
Kort geleden kon alleen een heftig Jordanees volksprotest het Stadsdeelbestuur ervan weerhouden om het befaamde carillon van de Westertoren ’s nachts het zwijgen op te leggen. Een aantal nieuwe buurtbewoners had moeite om de slaap te vatten door het klokkenspel van de Westertoren en PvdA-stadsdeelvoorzitter Els Iping had wel begrip voor die klagers. Voor Maarten van Roozendaal is het kleinburgerlijk gezeur van Stadsdeel Centrum over de zangmanifestatie met Brigitte Kaandorp het zoveelste argument om het systeem van klein lokaal bestuur met bijbehorende dorpsmentaliteit zo snel mogelijk af te schaffen.