Variété-artiest met bescheiden internationale faam


Geplaatst in Theaterreportages/interviews op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

In zijn woonplaats Lelystad is de variété-artiest Abraham Bueno de Mesquita op 87-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ziek.
Bueno de Mesquita behoort samen met Tom Manders (Dorus), Johnny Kraaykamp en Rijk de Gooijer tot de eerste generatie televisie-artiesten. Met zijn malle fratsen-act met geluidband heeft hij grote invloed uitgeoefend op André van Duin. Ofschoon hij zelf benadrukte meer in zijn mars te hebben dan ‘gekke bekken trekken’ zullen vooral zijn mimische kwaliteiten herinnerd worden.
Het lukte de zanger/gitarist Bueno de Mesquita (van joods-Portugeze afkomst) om tijdens de bezetting naar België te vluchten, waar hij in een kamp belandde. Zijn artistiek talent heeft hem voor transport naar Auschwitz behoed. De Duitsers waren op zoek naar muzikanten, en Bueno de Mesquita bleek in staat om zelfs muziek te halen uit een cello met één snaar. Na de bevrijding speelde hij in clubs in Brussel met het dansorkest van Albert de Cock, voordat hij terugkeerde naar Nederland.
Als gitarist in het dansorkest The Red White and Blue Stars van Willy Kok ging hij in 1946 vier maanden op tournee door Nederlands-Indië in het kader van het NIWIN-programma (Nationale Inspanning Welzijnsverzorging Indië) om de troepen aldaar op te beuren. Bueno de Mesquita, die tijdens de oorlog het grootste deel van zijn familie had verloren, was zelf ook toe aan enige ontspanning.
Na het opdoeken van The Red White and Blue Stars speelde Bueno de Mesquita met pianist Ad van der Gein (later Cocktail Trio) en bassist Johnny Kraaykamp, trad hij op als spreekstalmeester bij het orkest van Malando en The Skymasters, en leidde hij zijn eigen vijfmansorkest Los Buenos Vegas.
In die tijd bedacht hij de komische mime-act met de bandrecorder, waarmee hij in 1956 zijn tv-debuut maakte in het programma Cees de Lange ontvangt. Naast zijn schnabbeloptredens voor bedrijven en particulieren groeide hij toch vooral uit tot een echte tv-artiest. Bij de NCRV was hij te zien in programma’s als Scherzo, Mesquitaria, Marinade en Buurten bij Bueno en speelde hij mee in de kinderserie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? Met Rita Corita maakte hij de series Nou jij weer, en Twaalf ambachten, dertien Bueno’s, waarbij de tegenstelling tussen de volumineuze, bazige Corita en haar kleine atletische tegenhanger goed werd uitgebuit. Ook heeft hij op televisie samengewerkt met De Mounties en Ron Brandsteder.
Bescheiden internationale faam verwierf hij door een filmpje dat hij in 1956 voor de BBC maakte over de oliecrisis. Dertien seizoenen lang werkte hij mee aan de Duitse shows van Rudi Carrell. Eveneens in Duitsland speelde hij in 1979 mee in de film Himmel, Scheich und Wolkenbruch.