Verantwoorde liedjes door aardige jongens


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Oh, wat is de toegift mooi. De heren in pak hebben alledrie een identieke zwarte gitaar omgehangen en spelen een hartverwarmende, afwisselend ingetogen/explosieve versie van Als je wint, met Henny Vrienten als Henny Vrienten, en Henk Hofstede en Frank Boeijen als Herman Brood. En pats, daar gaat nog een spetterende Nederlandstalige uitvoering overheen van de Nits-kraker In the Dutch mountains. Jammer dat vervolgens nog een dweilerige Elvis-ballade wordt ingezet.
Onder het motto ‘honderd jaar popgeschiedenis heeft elkaar eindelijk gevonden’ trekken Boeijen, Hofstede en Vrienten als ‘aardige jongens’ de komende vier maanden door Nederland. Vrienten heeft de smaak van het podium weer helemaal te pakken. Na een concertserie met muziek van zijn geliefde componist Harry Bannink en de Doe Maar concerten in de Rotterdamse Kuip afgelopen zomer, leeft hij zich nu weer uit in het theater. Vooral staand, met de bas om de schouders, straalt hij oprecht enthousiasme uit. Met Vrouw voor het raam (over de anonieme doden in de grote stad) en Zonder mij (over de laatste levensfase van Hugo Claus, met de verpletterend mooie zin: ‘Het allerergste is de rat in mijn hoofd, die vreet aan de woorden’) heeft Vrienten de sterkste bijdragen geleverd aan de zojuist verschenen cd.
Op het podium is Henk Hofstede de meest aanstekelijke showman, en dat is een mooi contrast met Frank Boeijen die zich vooral toelegt op de gevoeligheid. Soms vervalt Boeijen in zijn oude fout van wazige pseudo-po√ęzie. Liedjes als Ronda en Wachten op een vriend lijken een uur te duren. Na zo’n dodelijk saai blokje glimlacht Vrienten: ‘Ik vind het wel genoeg verantwoorde liedjes’ en zet een grappig nummer in over een buitengewoon willig meisje. ‘Verantwoorde liedjes’, ja het zijn inderdaad aardige jongens.

***
Aardige jongens door Frank Boeijen, Henk Hofstede en Henny Vrienten, De Kleine Komedie Amsterdam 22 september. Tournee tot half januari.